Leona Stajić iz Bijeljine, učesnica ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala (Video)

11.05.2023. - Kultura

Višemjesečne pripreme za najveći i najbolji festival dječije pjesme na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi privodi se kraju.
U Banjaluci željno očekujemo 21 malu-veliku đurđevdansku zvjezdicu i 18 novih kompozicija, koje će premijerno biti izvedene u subotu, 13.maja u 17 časova.
Na organizaciji festivala radili su mnogobrojni timovi, jer ovaj festival nije „samo“ festival kvalitetne dječije pjesme nego je i svojevrsni televizijski spektakl.

Većina djece prvi put će se obresti na tako velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima, i takoreći bar na ta dva, tri dana, koliko su gosti Redakcije Đurđevdanskog festivala i RTRS-a svi će biti prave zvijezde, bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala.
Izvođači  dolaze iz osam zemalja: Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i naravno Republike Srpske i BiH. Ovogodišnja konkurencija je jaka i pred žirijem je težak posao. Imamo ukupno 21 izvođača, te tematski i stilski različite kompozicije. Iz tog razloga smo ove godine uveli i posebnu nagradu za najbolju kompoziciju prilagođenu nižem školskom uzrastu, pored standarnih nagrada. A o nagradama festivala ove godine odlučuje žiri u sljedećem sastavu:
Damir Jovanić, direktor muzičke škole „Vlado Milošević“, Anica Zrilić, muzički pedagog i autorka prošlogodišnje pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala, Milica Stjepić Ivić, učesnica Đurđevdanskog festivala 2005. i 2006. godine, diplomirani solo pjevač, a ove godine i predstavnica BiH na Slavjanskom festivalu u Bjelorusiji, i ispred RTRS-a:
Maja Tatić, vokalni interpretator i muzički urednik u Muzičkoj produkciji RTRS, Jelena Šukalo, profesor violončela i vokalni solista, muzički saradnik RTRS-a i Igor Divljak, muzički urednik Radija RS.

Kao i prethodnih godina, osim standardnih nagrada za najbolju kompoziciju, interpretaciju, aranžman, tekst, scenski nastup…o kojima odlučuje stručni žiri, o nagradi publike odlučuju navijači i simpatizeri đurđevdanskih zvjezdica. Novina u odnosu na prethodni sistem glasanja za nagradu publike je ta da se glasa na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.
Naime na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala od 1. maja objavljeno je 18 kompozicija – spotova koji konkurišu za jednu od pet glavnih nagrada kao i za grand pri festivala.

Spotovi služe kao promocija izvođača i pjesama, a poblika jednom od opcija „sviđa mi se“ („LIKE“), i to samo na zvaničnoj Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala i na objavi kompozicije koja im se dopada, bira najbolju kompoziciju i izvođača u kategoriji „nagrada publike“. Na sistem glasanja putem fejsbuka smo se odlučili jer smo željeli postići maksimalna ravnopravnost svih učesnika selekcije 2023.

Jedna od ovogodišnjih učesnica je i djevojčica iz Bijeljine, Leona Stajić je pod rednim brojem 6.:

Pogledajte

Festival već 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake ali ima i značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama.

Ne samo mališani već i kompozitori, tekstopisci, producenti i muzički pedagozi imaju priliku da pokažu umijeće i podijele svoje stvaralaštvo međunarodnoj publici. U prethodnim godinama na našem festivalu sklapana su nova prijateljstva i nošene lijepe uspomene iz Banjaluke i Republike Srpske. Veliki broj izvođača sa Đurđevdanskog festivala ostao je u svijetu muzike i sada važe za poznate i priznate muzičke umjetnike, na šta smo posebno ponosni!

I zbog svega toga, jedva čekamo da upoznamo ovogodišnje đurđevdanske zvjezdice i nadamo se da ćemo i njima da damo krila da i ubuduće nižu uspijehe.
Svi ljubitelji dobrih dječijih kompozicija, djeca, mame, tate kao i ostali vatreni navijači đurđevdanskih zvjezdica mogu da prate festival 13.maja od 17 časova u direktnom prenosu iz Studija 1 RTRS-a na zemaljskim i kablovskim kanalima RTRS, ali i „live stream“-u na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom Jutjub kanalu Televizije.

Bijeljina.com, /Foto: YT Đurđevdanski festival 2023