Desanka Ludvik – prva žena s objavljenim stručnim radom

07.08.2022. - Kultura

U plejadi znamenitih žena Semberije istaknuto mjesto pripada Desanki Ludvik, rođenoj Urošević (1907 -1978), prvoj Bijeljinki sa zvanjem geografa i etnologa, odnosno prvoj ženi u Semberiji sa objavljenim stručnim radom.

Desanka Ludvik rođena je u selu Toplica kod Srebrenice, od oca Drage Uroševića, prote, i majke Mitre, domaćice, navodi autorka knjige “Žene u istoriji Semberije”, Tanja Lazić, pozivajući se na podatke Mladena Ludvika, Desankinog sina. Zanimljivo je i to da su Bijeljina i Banjaluka na specifičan način odredile Desankin život i stvaralaštvo.

Osnovnu školu pohađala je u Banjaluci i Bijeljini, te Gimnaziju u Bijeljini, gdje je i maturirala 1926/27. godine u prvoj generaciji Državne realne gimnazije. Godine 1931. diplomirala je geografiju, etnologiju sa etnografijom i narodnu istoriju sa sociologijom na Filozofskom fakultetu univerziteta u Beogradu. Tokom studija objavila je u Posebnom izdanju Geografskog društva, sveska 11, Beograd 1931. godine, stručni rad pod nazivom “Bijeljina”.

Nakon jednogodišnjeg suplentskog rada u Beogradu, dekretom nadležnog Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije, Desanka je upućena  na službu u bijeljinsku Gimnaziju. Osim redovnog profesorskog rada, bila je sekretar Udruženja “Zajednica doma i škole”, osnovanog pri Gimnaziji, te član Omladinske grupe “Scena”.

Kada je sa suprugom Franjom Ludvikom, takođe profesorom, 1946. godine premještena u Banjaluku, predavala je geografiju, najprije u Ženskoj realnoj gimnaziji, zatim u Učiteljskoj školi, Osnovnoj školi “Mladen Stojanović” i Ekonomskoj školi, kao i u raznim ustanovama za obrazovanje odraslih nakon Drugog svjetskog rata.

Posebne aktivnosti Desanka Ludvik usmjerila je na formiranje Geografskog društva u Banjaluci, kao sekcije Geografskog društva SFRJ, te na organizovanje Kongresa geografa Jugoslavije 1955. godine u Banjaluci. Na kongresu je učestvovala kao uvodničar sa radom “Banjaluka i njene gradske funkcije”. Rad je objavljen u Glasniku Srpskog geografskog društva, broj 1, za 1955. godinu u Beogradu. Penzionisana je 1965. godine, a umrla je u Banjaluci 1978. godine.

Bijeljina.com