“Dani harmonike” Bijeljina – Ugljevik

27.04.2023. - Kultura

Svečano otvaranje Petnaestog međunarodnog festivala “Dani harmonike” biće održano u petak, 28. aprila, u Ugljeviku. Na svečanom otvaranju u Centru za kulturu “Filip Višnjić” sutra, u 20 časova, nastupiće Jurij Šiškin, Artjom Nižnik, Radu Ratoi i Aleksej Murza, koji su prošlogodišnji laureati ovog tradicionalnog festivala.

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković”, organizator ovog festivala,  kaže da  će ove godine jubilarni petnaesti festival okupiti učesnike iz dvadeset zemalja, uključujući koncertne izvođače i takmičare.

Nastupiće 150 solista iz dvadeset zemalja

 “U takmičarskom dijelu programa nastupiće samo oni najbolji predstavnici svojih zemalja, oko 150 solista, nekoliko kamernih sastava. Ono što izdvaja ovaj festival na kulturnoj mapi svijeta i regiona, svakako je to da su svih proteklih godina na našim scenama svirali samo vodeći svjetski izvođači, najveća imena harmonike. Festival je od samog početka imao visoke ciljeve, da podignemo nivo izvođaštva, kada je u pitanju akademska harmonika. Inače, ovo je prvi festival akademske harmonike u Republici Srpskoj i BiH, jedini festival koji je posvećen harmonici i akademskoj muzici koja se izvodi na harmonici.

U sklopu festivala su naši učenici, iz regiona, ne samo iz Republike Srpske i BiH, imali priliku da se kroz master klasove usavršavaju kod vodećih svjetskih pedagoga, da slušaju koncerte vodećih svjetskih izvođača, čak su i neki od laureata našeg festivala kasnije pobjeđivali na vodećim svjetskim takmičenjima, osvajali su Svjetski kup i bili su pobjednici Svjetskog trofeja”.

Festival u potpunosti ispunio svoju misiju

Ovaj festival ispunjava svoju misiju, opravdava svoje postojanje, a kao konačan cilj je bio i to da se na našim prostorima prvi put organizuje i Svjetski kup harmonike, kao najveća svjetska smotra harmonikaša. U septembru, po prvi put u istoriji ovog regiona, ovdje, u Bijeljini i Ugljeviku, biće održan Sedamdeset šesti Svjetski kup harmonike”, izjavio je Slaviša Perić, naglasivši da je Muzička škola “Kornelije Stanković” od početka imala cilj da bude jedna od vodećih škola za muzičku edukaciju djece.

 “Naši učenici su bili pobjednici na brojnim međunarodnim festivalima, imamo visoku reputaciju u inostranstvu. Škola je na najbolji način predstavljala naš grad, Republiku Srpsku i BiH. Nastojaćemo da i dalje pružamo najveći nivo muzičke edukacije. Nakon održavanja Svjetskog kupa, harmonika će još više dobiti na značaju na ovim prostorima. Festival se i ove godine održava uz podršku opštine Ugljevik, grada Bijeljina i od 2019. pod pokroviteljstvom Kabineta predsjednika Republike Srpske”, istakao je profesor Slaviša Perić.

Muzika i umjetnost nose univerzalne poruke za mir u svijetu

Muzika nosi u sebi i univerzalnu poruku druženja, sklapanja novih prijateljstava, kaže profesor Jurij Šiškin, ističući  da muzika i umjetnost mogu ujediniti sve ljude i sačuvati mir u svijetu.

“Svake godine nivo festivalskih aktivnosti i sadržaja se povećava. Kandidati koji učestvuju na ovom takmičenju postaju sve kvalitetniji. Postavljeni su visoki ciljevi organizatora festivala, da se nivo sviranja podiže iz godine u godinu. Ponosan sam da je ovaj festival ostvario zacrtani cilj i da će u septembru Bijeljina biti svjetska prijestonica harmonike, jer će se ovdje održati Svjetski kup harmonike. To je rezultat organizatora ovog festivala i to će biti motiv i stimulans za djecu s ovih prostora da još više napreduju i da se još više razvijaju. Najvažnije u svemu tome je da postoji podrška lokalnih zajednica i institucija, jer se visoki ciljevi mogu ostvariti samo zajedno i udruženo”, kaže profesor Šiškin.

Bijeljina.com