Danas Sveti Јovan Zlatousti

26.11.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas obilježava praznik posvećen Svetom Јovanu Zlatoustom, velikom svetitelju i reformatoru koji je poznat i kao najčuveniji propovijednik u istoriji Crkve.

 

 

Sveti Јovan Zlatousti bio je carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. On je i autor knjige „O sveštenstvu“, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.
Sveti Јovan Zlatousti bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovijedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Poslije sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mjesto Koman u Јermeniji, gdje je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim, gdje su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Običaji

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar dio.

U nekim krajevima se vjeruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

U mnogim srpskim porodicama ovaj svetac slavi se kao krsna slava.

U ponedeljak, 28. novembra, počinje Božićni post, drugi po dužini u pravoslavnom kalendaru. Trajaće šest nedelja do 7. januara, do praznika u slavu rođenja Isusa Hrista.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC