Ovo je dan za praštanje i pomirenje

26.02.2023. - Kultura
Pravoslavni vjernici 26. februara 2023. godine obilježavaju Bijele ili Velike poklade. Ovaj praznik označava posljednji dan pred početak Vaskršnjeg posta.

 

 

Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito bijeli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Glavni običaj ovog dana jeste veliko slavlje, širenje radosti, muzika i pjesma. To je dan šale, smijeha, plesa i igri. Nekada su kolone djece išli ulicama i selima, šalili se, pjevali i smijali – vjerovalo se da to odbija negativnu energiju.

Bijele poklade su dobile naziv po bijeloj hrani koja se tog dana služi na trpezi. Jede se bijela hrana, sir, jaja i mliječni proizvodi. To je posljednja nedjelja pred Veliki post u kome se vjernici uzdržavaju od hrane, pića i loših misli.

Jedna od starijih običaja jeste da su djeca maskirana odlazila od kuće do kuće i tražila jaja, a onda bi ih odrasli darivali slatkišima, čokoladama, bombonama. Maskirane povorke se daruju, plešu i simbolizuju radost.

Smatra se da za Bijele ili Velike poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila, i da bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Stari kažu da se na današnji dan pozivaju i siromašne komšije i prijatelji jer svi treba da se “omrse” tokom zajedničkog ručka i složno i u veselju uđu u post koji će trajati do Vaskrsa.
Takođe, poklade su vrijeme kada mlađi članovi porodice treba da vode glavnu riječ-danas se zbijaju šale, organizuju se igranke i svi se zabavljaju, jer od sutra kreće Veliki post u kome će se vjernici u molitvi, praštanju i pokajanju pripremati za Sveto pričešće.
Bijele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine. Dobile su naziv po Bijeloj nedjelji, a zovu se još i Velike poklade, Završne poklade, Sirne poklade… Poznate su i kao Proštene poklade – Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez grijeha i neraščišćenih računa.

U nekim srpskim selima Bijele poklade su vrijeme kada zetovi obavezno moraju da obiđu tasta, taštu, kuma i traže “proćku” tj. oproštaj da mogu časno da započnu post. Kada uđu u kuću, oni treba da pozdrave tasta i kažu: “Oprosti dedo”, a tast da odgovori: “Neka ti je prosto sinko”.

 

izvor:Agencije/FOTO:Dalibor Ogrizovic/Shutterstock