Danas slavimo svete mučenike Makaveje

14.08.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen sedmorici svetitelja, sedam mučenika, braći Makaveji.

 

 

 

Makaveji su bili starozavjetni svetitelji i mučenici iz 2. vijeka p.n.e, a knjige o životu braće Avima, Antonina, Gurija, Eleazara, Evsevona, Adima i Markela sastavni su dio Svetog pisma.

Sveti mučenici Makaveji i njihova majka Solomona i učitelj Eleazar stradali 166. godine p.n.e. kada ih je ubio imperator Antioh XI Epifan, koji je pokušao da u Jerusalimu uvede paganske običaje. Epifan je u Jerusalimski hram postavio kip grčkog paganskog boga Zevsa, ispred kog je prisiljavao Jevreje da se klanjaju.

Sveštenik Eleazar bio je posvećen Mojsijevom zakonu i prvi je odbio da se pokloni paganskom božanstvu, zbog čega je nastradao u mukama. Sedmoro braće Makaveja i njihova majka Solomona, slijedili su njegov primjer pa su i oni stradali mučeničkom smrću.

U narodu se vjeruje da da je dobro sve što se radi s bosiljkom, za koji se vjeruje da je božija biljka. Valjalo bi u kuvano jelo dodati ovog začina, ili se inhalirati. Ukoliko u svom dvorištu ili na terasi već nemate zasađen bosiljak, danas je pravo vrijeme da ga zasadite, jer se vjeruje da čuva dom.

Narodna vjerovanja

U narodu se vjeruje da je dobro sve što se radi s bosiljkom, za koji se vjeruje da je božija biljka. Valjalo bi u kuvano jelo dodati ovog začina, ili se inhalirati. Ukoliko u svom dvorištu ili na terasi već nemate zasađen bosiljak, danas je pravo vrijeme da ga zasadite, jer se vjeruje da čuva dom.

Molitva svetim sevastijskim mučenicima

” Mučenici preslavni, koji se u zvanju vojničkome za ime Hristovo u kreposti i jedinodušiju podvizavaste i koji duše svoje za NJega usrdno položiste, pomozite i nama da u vjeri pravoslavnoj tvrdi i nepokolebivi ostanemo. O, Božiji ugodnici, budite nam zaštitnici od neprijatelja vidljivih i nevidljivih, da pod pokrovom svetih molitava vaših od svih zala zakriljeni budemo, sve do poslednjega dana i časa končine naše, te da kroz vas proslavimo Svesveto i poklonjenja dostojno ime Trojice kroz Koju sve biva, Oca i Sina i Svetoga Duha, kroza sve vijekove. Amin. ”

 

izvor_:Agencije/FOTO:SPC