Danas Sabor 70 svetih apostola

17.01.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 17.januara, obilježavaju jedan od najtužnijih datuma- Sabor 70 svetih apostola, posvećen sjećanju na stradanje apostola Stahija, Amplija, Urvana.

Hrišćani vjeruju da je Bog, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, izabrao još sedamdeset drugih, koji će propovjedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta. Vjeruje se da je mnoge pagane preobratio u Hrišćanstvo, da je važio za dobrog i pravednog čovjeka, i da je bio veliki govornik naročito kada su hrišćanske besjede bile u pitanju.

Sveti Amplije i Urvan, takođe su bili saradnici Svetom Andreju i od njega su bili postavljeni za episkope – Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati po tome što su uništavali idole i propovjedali hrišćanstvo, na sebe su navukli gnjev mnogobožaca pa su ih oni obojicu ubili.

Hrišćanski vjernici danas se sjećaju i drugih „malih apostola“ koji su postradali u slavu Isusa. Sveti Narkis je bio episkop u Atini, zbog vjere je mučen i tako ubijen. Apelije sveti, je bio episkop u Irakliji Trakijskoj i, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti.

Svi ovi svetitelji danas su primjeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu. Vjeruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom:

„Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grjehova podari dušama našim“. Prema narodnom vjerovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.
„I posla ih dva po dva pred licem svojim u svaki grad i mjesto kuda namjeravaše sam ići… Idite; evo ja vas šaljem kao jaganjce među vukove“.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC