Danas obilježavamo-obretenje glave svetog Jovana Krstitelja – Krstovdan

09.03.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja – Krstovdan

Jovan je bio prvi sveti mučenik hrišćanstva. Uhapšen 27. godine Nove ere, a stradao 28. godine odsjecanjem glave.Jedina online kladionica koja nudi pogodnosti bez poreza na dobitke što znači više igre i zabave za članove!
Najveće atrakcije jugozapadne Turske: Antalija, Myra, Efez i Pamukkale već za 349 € – zrakoplovom!

Prema predanju Jovan Krstitelj bio je posječen prema nagovoru zlobne Irodijade, Irodove žene. Ona je naredila da se glava Svetog Jovana ne sahranjuje zajedno sa tijelom, jer se plašila da Jovan ne vaskrsne.

Prvo obretenje
Prema predanju, veliki i slavni prorok Jovan Krstitelj bi posječen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, žene Irodove. Kada Jovan bi posječen, naredi Irodijada da mu se glava ne sahranjuje zajedno sa tijelom, jer se bojaše da strašni prorok nekako ne vaskrsne. Stoga uze njegovu glavu i zakopa je na nekom skrivenom i beščesnom mjestu, duboko u zemlju. NJena dvorkinja bješe Jovana, žena Huze, dvorjanina Irodova. Dobra i blagočestiva Jovana ne mogaše trpeti da glava Božjega čovjeka ostane na mjestu beščesnome, iskopa je tajno, odnese u Jerusalim i sahrani na Gori Jeleonskoj.

Vjerovanja na dan obretenja glave Jovana Krstitelja
U Srbiji je rašireno vjerovanje da ovog dana sunce kreće nazad sa sjevera prema jugu, tri puta stane i zaigra.

Vjeruje se da se nebo u ponoć tri puta otvara, pa mrtve duše lako ulaze u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene.
Ne znajući o svemu tome, car Irod kada dozna o Isusu kako čini velika čudesa, uplaši se i reče: „To je Jovan koga sam ja posjekao, on ustade iz mrtvih“ (Mk 6, 16). Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovavši u Hrista, ostavi položaj i sujetu svetsku i zamonaši se, i kao monah, s imenom Inokentije, nastani se na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Želeći da zida sebi ćeliju, on kopaše duboko i nađe zemljan sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno, da je Krstiteljeva. On je celiva i zakopa na tom istom mestu.

Drugo obretenje
Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo „Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja“ kao pomen na ove događaje. Po Božjem promislu ta čudotvorna glava docnije išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vrijeme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad. Mnoga čudesna iscjeljenja dogodiše se od glave Pretečine.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC