Danas Miholjske zadušnice

08.10.2022. - Kultura

Pravoslavni hrišćani obilježavaju Miholjske zadušnice, a prema tradiciji, obilaze se grobovi, prislužuju svijeće i u hramovima daje pomen preminulim precima.

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu.

U crkvi se na zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!
Osim Miholjskih ili jesenjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili ljetnje, proljećne – u sedmici prije početka velikog posta i Mitrovske ili zimske.

Običaji

Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju svijeće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Na groblje bi valjalo odnijeti vino i žito, a potom upaliti svijeće za pokojnike. Ako nije moguće otići do grobova pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. U crkvu na liturgiju potrebno je ponijeti: kuvano žito, crno vino, sveću za žito, svjećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve, spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja.

Prema vjerovanjima, svijeće koje upalite za pokojnike su simbol Hristove svjetlosti kojom obasjava duše pokojnika. Običaji u nekim krajevima  nalažu i da se grobovi bližnjih poliju vinom i okade tamjanom.

 

FOTO:Agencije