Danas je Bogojavljenje, običaji kažu da počinju dani pogodni za vjenčanja

19.01.2023. - Kultura

SPC i njeni vjernici danas obilježava Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočovjeka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst.


Mnogi narodni običaji i vjerovanja se odnose na Bogojavljenje – na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tijela. Smatra se ljekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica se uvijek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju riječi: U ime Oca uz prvi gutljaj, i Sina uz drugi i Svetoga Duha uz treći. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se “otvorile kao nebo na Bogojavljenje” pa da se lako porode, a osvećana vodica se u stara vremena davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Danas, pozdravlja se riječima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”. Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za vjenčanja. Na Bogojavljenje, nikada se ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i “nekršteni dani”, započeti na Božić.

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz rijeka i jezera, obnovljen je običaj koji se održava u mnogim našim krajevima.

 

Bijeljina.com/FOTO:SPC