Audijencijau Bijeljini i Banjaluci

14.09.2023. - Kultura

Kultna predstava “Audijencija” Vaclava Havela biće izvedena u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini 19. septembra, te na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci 20. septembra od 20 časova.

Reditelj predstave koja je rađena u produkciji “Arhangel studija” i Jugoslovenskog dramskog pozorišta je nagrađivani Milan Nešković, a uloge u ovoj duodrami tumače Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević.

Ovo je treći put da se legendarni komad postavlja na scenu poslije 1981. godine, kada su glavne uloge tumačili Bora Todorović i Petar Kralj, i 1999. godine, gdje su glumačku podjelu činili Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

“Velika je odgovornost kada igrate komad koji su s velikim uspjehom već izvodili kod nas veliki glumci. Nama je to podstrek i nadamo se da smo napravili dobru ‘Audijenciju’. Okupili smo se spontano, bez velikih pretenzija i iz dosadašnjeg iskustva mi se čini da je to najbolji način za stvaranje”, naveo je Miodrag Radonjić.

Radnja predstave dešava se u jednoj praškoj pivari i zasniva se na dijalogu između glavnog lika Vaneka i njegovog poslodavca Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel u vrijeme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, djelo je izvođeno krišom, u sobama, umjesto u pozorišnim prostorima.

Izvor: Nezavisne