U Bijeljini otvoren festival “Majske muzičke svečanosti”

12.05.2023. - Kultura

Horski festival “Majske muzičke svečanosti” otvoren je sinoć u Bijeljini i okupio je rekordnih 47 ansambala iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

БИЈЕЉИНА, 11. МАЈА /СРНА/ – Хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” отворен је вечерас у Бијељини и окупио је рекордних 47 ансамбала из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Tokom četiri festivalska dana u Bijeljini će boraviti više od 2.000 horskih pjevača, dirigenata, profesora muzike, zaljubljenika u horsko pjevanje, kaže Desanka Trakilović, umjetnički direktor festivala i dirigent Crkvenog pjevačkog društva “Srbadija” koje je organizator “Majskih muzičkih svečanosti”.
Trakilovićeva je rekla novinarima da se iz godine u godinu povećava broj učesnika i da festival u svakom segmentu dobija na značaju, a ove godine je posebna radost učešće brojnih dječijih horova.

– Ipak djeca pjevaju, postoji u njima toliko toga dobrog što zaista treba da se njeguje, da se trudimo i borimo da imaju što više raznovrsnih aktivnosti, za ono što imaju afiniteta i da se mi kao pedagozi bavimo time – istakla je Trakilovićeva.

Prema njenim riječima, važna je i dobrodošlica koju grad i građani Bijeljine pružaju učesnicima festivala, kao i profesura koja ocjenjuje učesnike, a riječ je o vrhunskim profesionalcima.

Festival je otvoren svečanim koncertom Dječijeg i Mješovitog hora “Srbadija” u Sokolskom domu.

 

izvor:Srna/FOTO:Srna