U statusu “podstanara”, a pomažu najugroženije

20.06.2022. - Izbor urednika

Bijeljinska Gradska organizacija Crvenog krsta od 1981. godine koristi namjenski izgrađen prostor u centru grada, u Nušićevoj ulici. Adresa je to poznata stotinama, pa i hiljadama nevoljnika koji su u proteklih četrdesetak godina tražili pomoć.

Transformacijom opštinske, odnosno gradske imovine nakon rata, taj objekat je pripao preduzeću “Grad” a.d. Gradska organizacija Crvenog krsta, praktično, sada boravi u zakupljenom prostoru za koji mjesečna zakupnina  trenutno iznosi 700 KM. 

Perica Gligić, predsjednik Gradske organizacije Crvenog krsta kaže da se u međuvremenu  obratio za pomoć i zatražio podršku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, ukazujući istovremeno na težak materijalni položaj ove humanitarne organizacije.

Ponuđen im je prostor u novom Vatrogasnom domu

“Nama je zakupnina u ovoj godini povećana sa 500 na 700 KM. Došlo je do  sudskog spora na Okružnom privrednom sudu i sud je donio odluku da se iselimo 15. jula. U međuvremenu smo morali platiti tu razliku od 200 KM, jer bismo se suočili sa ogromnim sudskim troškovima. S obzirom na to da je Vlada RS vlasnik preduzeća OJDP “Grad”, pokušavamo da na najbezbolniji način riješimo problem prostorija za Gradsku organizaciju Crvenog krsta. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ponudio je da nove prostorije budu u novom Vatrogasnom domu, ali taj objekat neće biti završen najmanje za tri godine. Do tada Gradska organizacija Crvenog krsta mora raditi i realizovati brojne aktivnosti”, kaže Gligić, ističući da je u gradskom budžetu za njihov rad u ovoj godini planirano 36.000 KM.

Zahvaljujući Gradskoj upravi, koja izdvaja oko 130.000 KM godišnje za finansiranje  javne kuhinje, može se obezbijediti hrana i plate za radnike koji rade u javnoj kuhinji. Mi iz Crvenog krsta nastojimo da pomognemo, u skladu sa svojim mogućnostima, da javna kuhinja može normalno da distribuira tople obroke korisnicima. Nedavno smo obezbijedili oko 8.500 KM za nabavku sirovina za javnu kuhinju. Imamo najavu da ćemo od Vlade RS dobiti deset tona brašna, koje će namjenski biti iskorišteno za pečenje hljeba korisnicima javne kuhinje, ili će po 25 kilograma brašna biti podijeljeno najugroženijima.

Crveni krst opravdao svoje postojanje

Gligić kaže da je Gradskoj organizaciji Crvenog krsta obećana i donacija od 27.000 KM, što bi, takođe, bilo usmjereno u obezbjeđenje sirovina za pripremu obroka u javnoj kuhinji.

“Mi imamo 270 korisnika javne kuhinje, a neophodno je povećati taj broj za još oko pedesetak korisnika. U međuvremenu su svi artikli poskupjeli, tako da smo ostali na istom broju korisnika kao i ranije. Od Gradske organizacije Crvenog krsta Mostara očekujemo da ćemo dobiti na poklon veći kazan za pripremu hrane, koji, inače, košta oko 7.000 KM. Gradska organizacija Crvenog krsta je  opravdala svoje postojanje u poplavama iz 2010. i 2014. godine, kao i u vrijeme pandemije virusa korona. U tom periodu mi smo najugroženijima podijelili robu vrijednu blizu 500.000 KM.  Imamo i redovne godišnje humanitarne akcije koje podrazumijevaju pripremu paketa i božićnih pečenica za oko 200 najugroženijih porodica. Odlično sarađujemo sa Centrom za socijalni rad i oni nam pomažu oko identifikovanja najugroženijih porodica”, kaže Perica Gligić.

Gligić ističe da u svakom mjesecu, tokom cijele godine, Gradska organizacija Crvenog krsta ima po nekoliko značajnih akcija, koje se realizuju zahvaljujući velikom broju volontera.

“Dobili smo obećanje iz Gradske uprave da će Aktiv mladih Crvenog krsta dobiti na korištenje prostor za svoje aktivnosti. Svih proteklih godina Crveni krst u Bijeljini bavio se problemima drugih, ne rješavajući svoje prostorne probleme. Nadam se da će taj problem uspješno biti riješen do mog skorog odlaska u penziju”, kaže Perica Gligić, predsjednik Gradske  organizacije Crvenog krsta Bijeljina.

Bijeljina.com