Bijeljinski poslodavci uporni u traženju radne snage

02.06.2022.

Potreba za angažovanjem radne snage iz inostranstva pojavila se u posljednjih godinu do dvije dana, nekako sa pojavom pandemije virusa korona, kažu nam bijeljinski privrednici, koje smo nasumično odabrali i zamolili da za portal Bijeljina.com prokomentarišu neophodnost angažovanja radnika iz inostranstva u njihovim preduzećima.

Većina njih već sada na prvo mjesto stavlja  problem ogromne fluktuacije radne snage i potrebu za angažovanjem sve većeg broja radnika iz inostranstva na brojnim poslovima u različitim privrednim djelatnostima.

Počeli smo uvoziti radnu snagu iz inostranstva

Prvo se potreba za angažovanjem „stranaca“ pojavila u građevinarstvu, što nam je samo prije nekoliko mjeseci potvrdio Stanislav Mihajlović iz firme „Mihajlović invest“, koja je morala angažovati građevinske radnike iz Turske da bi obezbijedila dovoljan broj radnika na svojim gradilištima.

Siniša Kajmaković, direktor bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje RS kaže da građevinarstvo prednjači, kad je taj problem u pitanju, ali da poslodavci iz drugih branši, takođe, vapiju za novim radnicima.

„Kvota o 200 radnika iz inostranstva, za koje su poslodavci tražili radne dozvole, ispunjena je još početkom maja. Poslodavci su nakon toga iskazali potrebu za još 1.000 radnika. Nedostatak radnika već počinje predstavljati veliki problem u našoj privredi“, kaže Kajmaković.

Nedostaju varioci, radnici metalske struke

Područnoj privrednoj komori Bijeljina, kako kaže Slavica Marković, izvršni direktor PPK Bijeljina, do sada su se zvanično obratili predstavnici drvoprerađivačkog preduzeća „Mega drvo“ i Kompanije „Gilje gas“ izražavajući potrebu za angažovanjem radnika iz inostranstva.

U „Mega drvu“ kažu da su zainteresovani za veći broj  nekvalifikovanih ili kvalifikovanih radnika iz inostranstva.

Kako kaže Marinko Ivković, administrativni radnik, iskazali su potrebu, koliko je on upoznat, za radnicima iz Zimbabvea i Bangladeša.

„ Nama su, prije svega, neophodni pomoćni radnici, tako da poznavanje jezika nije primarno. Za sada popunjavamo upražnjena radna mjesta domaćom radnom snagom, ali, u perpektivi ovo bi mogao postati jedan od gorućih problema“, kaže Ivković.

Dalibor Petković, komercijalni rukovodilac u Kompaniji Milojević “Gilje Gas” Bijeljina, kaže da je ovom preduzeću trenutno potrebno  20 radnika različitih profila.

 “Naša kompanija, upravo iz razloga što je izuzetno teško doći do radne snage, zainteresovana je za angažovanje radnika iz inostranstva. S obzirom na to da naša kompanija u svom vlasništvu ima i rekreativno – ugostiteljski centar “Terme Ozren” Petrovo, prvenstveno tražimo radnike za potrebe tog kompleksa. Deficitarni su nam trenutno ovi profili: sobarice, radnik u vešeraju, baštovan, konobar, odnosno skoro sve ugostiteljske branše. Za potrebe kompanije u Bijeljini, koja se bavi proizvodnjom tehničkih gasova, neophodni su nam radnici u punionici tehničkih gasova, tako da i za ovo radno mjesto planiramo angažovati radnike iz inostranstva”, kaže Petković.

Milena Stanišić, marketing – menadžer u Etno selu “Stanišići” kaže da u ovom trenutku ovaj turističko – rekreativni i ugostiteljski kompleks osjeća potrebu za skoro pedesetak radnika.

“Neophodni su nam, prije svega, konobari, njih dvadesetak, ali i šankeri i kuvari. Do radne dozvole za angažovanje stranih radnika veoma je komplikovano doći, iako mi imamo mogućnost da na desetak kilometara odavde, u Srbiji, iz Badovinaca, možemo angažovati nove radnike. Problem je što je puno mladih ljudi otišlo I još uvijek odlazi s ovih prostora u zemlje zapadne Evrope”, kaže Milena Stanišić, ističući da poslodavci očekuju .

Gorica Gajić, konsultant za zapošljavanje ispred Agencije Posao.Bijeljina.com, ističe da je potražnja za deficitarnim zanimanjima u porastu, i da je postao izazov pronaći kvalitetan i kvalifikovan kadar.

,, S obzirom da postoji velika potreba za radnicima, nastojimo da pružimo pomoć poslodavcima sa područja Bijeljine i Semberije. Naša pomoć obuhvata pružanje usluga oglašavanja i pronalaska kadrova za upražnjene radne pozicije shodno potrebama poslodavaca. Tu smo da Vam pomognemo u izboru Vašeg najboljeg kadra na profesionalan način. Javite se na https://posao.bijeljina.com/”.

Bijeljina.com