Nakon „oživljavanja“ zidova uljepšala i novu Adidas kolekciju

01.07.2022.

Grafiti umjetnica Marija Tica Kovačević sa čitaocima portala Bjeljina.com dijeli priču o tome kako se nedavno jedna od njenih potajnih želja, da se oproba i u svijetu dizajna ostvarila, tako što su se motivi street–art tehnike, koju radi u vidu grafita, našli u promotivnoj kampanji nove Adidas kolekcije.

Sve je zvučalo pomalo bajkovito, jer je upravo Adidas moj omiljeni brend

Kako kaže ova mlada umjetnica iz Valjeva, koja trenutno radi i živi u Bijeljini, iz Adidasa su je kontaktirali preko Instagrama, vidjevši prethodno njen mural u Sarajevu. Ovu kolekciju predstavljaju talentovane žene u preko 20 zemalja svijeta. Tri su odabrane za BiH, dvije iz Sarajeva i Marija iz Bijeljine. Jedna se bavi fotografijom, druga dj-ingom i Marija street art-om.

„U pitanju je The Athlethet's Foot. Htjeli su da predstavim njihovu najnoviju Adidas proljećnu kolekciju ispred svog murala. Po fotografijama se može vidjeti kako se prerfektno boje garderobe slažu sa bojama na muralu. Sve je bilo profesionalno organizovano, šminka, frizura, fotografije…

Bilo je ovo sjajno iskustvo koje bih rado ponovila, a i Adidas je moj omiljeni brend“, dodaje Marija.

Divno je biti prepoznat po svom radu

Ističe da je veoma ponosna, jer je njen mural u Sarajevu, na Grbavici, koji je rađen prošle godine u sklopu „Fasada Festa“ jako zapažen.

„To je veoma ohrabrujuće za muraliste i street artiste u BiH. Beograd ima veoma živu umjetničku scenu, ali ja sam, nažalost,  živjela u Beogradu samo za vreme studija. U drugim gradovima je mnogo strožije kažnjavanje u odnosu na Beograd, zato Street art-a skoro da i nema.Ljudi miješaju street art i grafite sa nečim što nema nikakve veze sa umJetnošću ali uzima tu formu, npr. marketing“, kaže Marija.

Street-art „oživljava“ zidove

Street art mora da komunicira sa posmatračem, da mami emociju, to je čitava suština.

 „Ako neko umjetničko djelo možeš besplatno da gledaš, to ne znači da je manje vrijedno. To je najiskreniji vid umjetnosti, jer Street art ne može da se kupi, on je davanje. Svaki Street art umjetnik vam može reći da je zid prilika da se isti “oživi”. Ulice lako mogu postati galerije, samim tim i turističke atrakcije.

Sa proljećem je krenula sezona crtanja

Marija Tica Kovačević rođena je 1987. godine u Kninu, a završila je Fakultet za dizajn u Beogradu. Tehnika kojom se Marija izražava je Stensil art (Stencil art), dio Post-Grafiti (Post-Graffiti) pokreta, odnosno Strit arta (Street art), koji svoju istoriju počinje u Parizu 1960-ih godina, za vrijeme studentskih protesta. Žene i priroda su njena glavna inspiracija.

Do sad ima urađenih oko dvadeset murala i grafita u Beogradu, Valjevu, Sarajevu i Bijeljini. Veliki broj ih je po raznim lokalima.

„Bila sam jedna od muralista na festivalima “All girls all green” u Beogradu i pomenutog “Fasada festival” u Sarajevu. Ove godine postoji mogućnost da se ponovo predstavim na istim festivalima i nekim novim, ali sve zavisi od mojih obaveza u Bijeljini. Upravo sam završila dva murala, jedan je u fazi izrade, a tri su u fazi pregovora. Planiram ove godine da napravim bar jednu izložbu, ali u poslednje vreme, od naručenih murala ne mogu da stignem da radim slike. Skice su tu, samo još da “uhvatim” slobodnog vremena“, zaključuje ova talentovana umjetnica.

Bijeljina.com