U Bijeljini se kuha i roštiljdžija Džon

30.06.2022.

Kada vam kažu da je trenutna izmjerena temperatura u Bijeljini 36 stepeni Celzijusovih, to vam na prvi mah djeluje kao nešto objektivno. Međutim, subjektivno, imate osjećaj da je 40 stepeni Celzijusovih i više od toga.

U takvoj sitaciji svi bježe u debelu hladovinu i trude se da, kako kažu, prežive na ovim tropskim vrućinama.

S druge strane, na bijeljinskim gradilištima radnici rade, dok im se znoj sliva niz lice i radne uniforme. Takva je slika na trotoaru u Ulici Gavrila Principa.

Na pitanje, kako izdržavaju na visokim temperaturama, kažu, tako što moramo, odnosno, pitaj našeg šefa, on sve zna.

Imaju dovoljno vode za piće i osvježavajućih napitaka.

Prave češće pauze i traže hladovinu pored obližnjih solitera.

Njihov rezon je jasan – treba djeci zaraditi za hljeb, za udžbenike, pripremiti ih za narednu školsku godinu.

Dok  se obuća lijepi za asfalt i slika počinje da treperi pred očima, naviru stihovi poznate Borine pjesme: “Pekar, lekar, apotekar… mogao bih biti ja, bilo šta”. Međutim, kome je teže ili lakše, teško je procijeniti na tropskim vrelinama.

Nije lako ni radnicima “Patriota” koji kontrolišu naplatu na gradskim parkinzima.

Poslovođa na gradilištu u Ulici Svetog Save, Zoran Maunaga kaže da se na gradilištu vodi računa o zdravlju radnika.

“Skratili smo radno vrijeme za dva sata, tako da se radi do 15  sati, umjesto do 17, kao što je bilo ranije. Tempo radova dobro napreduje. Svakih petnaestak dana izlijemo novu ploču. Sada smo malo usporili s radovima, ali smo zadovoljni tempom i radnim učinkom”, kaže Zoran Maunaga.

Vladimir Mitrović, zvani Džon, iz Leskovca,  već skoro četiri decenije radi kao roštiljdžija, pripremajući nadaleko čuveni specijalitet – leskovačku pljeskavicu i druge specijalitete na roštilju.

“Radio sam u Njemačkoj, Alžiru, Bugarskoj. Najljepše mi je bilo u Njemačkoj. Ovo su za nas roštiljdžije standardno nestandardne temperature, da se tako izrazim. Ovo je nenormalno, kao elementarna nepogoda. Taksista mi kaže da je u njegovom taksiju izmjerena temperatura od 39 stepeni Celzijusovih. Kuvamo se, brate, kao u loncu. Vlasti preporučuju da se radno vrijeme skrati, ali zakon, čini mi se, niko ne poštuje”, kaže roštiljdžija Džon.

Bijeljina.com