Jadrankine baklave pokrenule porodični biznis

10.01.2023. - Izbor urednika

Bijeljinka Jadranka Kurteš, po dolasku u Bijeljinu, prije tridesetak godina, kako kaže, bavila se odgojem djece, kako svoje dvoje, kćerke i sina, tako i četvoro djece kojima je, na neki način, bila druga majka, jer ih je čuvala dok su njihovi roditelji bili zauzeti drugim poslovnim obavezama.

Ranije nije sebe zamišljala u djelatnosti slastičarstva i proizvodnje kolača. Odnedavno, pokrenula je izradu ukusnih i kvalitetnih turskih baklava.

 


“To je, ustvari, bila ideja moga sina. Prihvatila sam njegov prijedlog, obavila neophodnu obuku i uvjerila sam samu sebe da ja to volim raditi. Ušli smo u taj posao i za sada smo zadovoljni postignutim rezultatima. Naši glavni kritičari i ocjenjivači su konzumenti, svi oni koji probaju naše baklave. U međuvremenu sam dobila podršku Razvojne agencije grada Bijeljina, u iznosu od 5.000 KM, te je i to, kako mi kažemo, bio “vjetar u leđa”. U ovom poslu pomažu mi kćerka i sin. Ovo je jedan vid porodičnog biznisa i kćerka je prijavljena kao radnik”.

Jadranka kaže da je baklava tradicionalna poslastica u našim krajevima, ali je, sticajem okolnosti, njena baklava jedinstvena po tome što je ona priprema i po nekom svom, vlastitom receptu.

 


“Mnogi koji su probali moje baklave kažu da su blage, nisu jake i silne, što konzumentima na ovom području i odgovara. Danas ljudi puno više vode računa o zdravlju, te striktno prate koliko šećera unose dnevno kroz ishranu. Imamo dijetalne baklave za dijabetičare, sa integralnom jufkom i fruktoza šećerom, bez grožđa. U ponudi imamo baklavu sa orasima, pistaćima, lješnikom, čokoladom, ukupno pet vrsta baklave. Najviše baklave proizvedemo i prodamo u vrijeme praznika. Sada će nastupiti izvjesno zatišje. Ipak, nadamo se najboljem, dobrom prometu i brzom povratu uloženih sredstava”, kaže Jadranka Kurteš.

 

Bijeljina.com