Uhapšen granični policajac, osumnjičen da je kriminalcima omogućio da prelaze granicu i švercuju drogu

25.07.2022. - Hronika

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su, po nalogu Tužilaštva BiH svog kolegu koji je osumnjičen da je pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koja je razbijena akcijom “Golub”, odavao informacije te im davao upute i pomagao ih u ilegalnom prelasku granice BiH, čime je omogućio krijumčarenje veće količine opojnih droga.

– Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva u predmetu organizovanog kriminala i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i zloupotrebu policijske dužnosti i dostupnih informacija. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni bio je u kontaktu s pripadnicima organizovane kriminalne grupe koju u predmetu Rašević i drugi (akcija „Golub“), istražuje Tužilaštvo BiH zbog organizovanog kriminala, krijumčarenja velike količine narkotika i drugih krivičnih djela – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni pripadnik Granične policije BiH osumnjičenima pomagao kako bi ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Policijski službenici Granične policije BiH osumnjičenog će u zakonskom roku predati tužiocu, koji će ga ispitati, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz Granične policije BiH potvrdili su da su kolegu uhapsili u akciji “Kod” tokom koje se obavljaju pretresi na više lokacija. Istakli su da se akcija sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Gacka i Ustikoline.

– Aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih radnji u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal od kraja 2019. do marta 2021. godine učestvovali u međunarodnom neovlašćenom prometu većih količina droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Evropske unije. Tako su ostvarili značajnu financijsku korist, a u navedenim nezakonitim aktivnostima je učesvtovao i pripadnik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici granične policije Trebinje, koji je lišen slobode – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se pretresi sprovode na nekoliko lokacija koje koriste osumnjičeni, u cilju pronalska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i primanje dara i drugih oblika koristi.

Iz Granične policije su istakli da je tokom akcije ostvarena saradnja sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom akcije “Golub”, polovinom marta ove godine, uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su organizovano švercali veće količine skanka, marihuhane i kokaina iz Crne Gore u BiH, a zatim ih prebacivali na ilegalno narko tržište u zemlje Evropske unije.

Tada su “pali” Žarko Joknić iz Foče, Srećko Mandić iz Istočnog Sarajeva, Vlatko Blažević iz Travnika i Blaženko Rašević iz Pala. Tokom akcije zaplijenjeno je više od pet kilograma droge te veća količina novca za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom, kao i pancir i pištolj s okvirom. Akcija je dugo pripremana i u feburaru je pronađeno pet kilograma droge i određeni dokazi protiv osumnjičenih.

Prema nezvaničnim infromacijama, između ostalog, tokom akcije pretresen je kafić “Kontakt” u Palama koji je navodno u vlasništvu Raševića. Prema nepotvrđenim informacijama pancir, te pištolj s okvirom i više od četiri hiljade evra nađeni su pretresom objekata i vozila koje koristi Blažević.

 

izvor:Glas SrpskeFOTO:Glas Srpske