U ljetnjem periodu drastično se povećava broj nesreća na radu

01.08.2022. - Hronika

Dolaskom ljepšeg vremena svake godine povećava se broj nesreća i nastradalih na gradilištima, ali i pri šumskim radovima. Tokom prošle  sedmice za samo dva dana dvije osobe su poginule na gradilištima u Banjaluci.

Ove nesreće upalile su alarm i u Inspektoratu Republike Srpske, koji redovno kontroliše gradilišta širom Srpske. Tokom ove godine devet osoba izgubilo je život, a više ih je povrijeđeno.

Kada su u pitanju generalno kontrole u oblasti zaštite na radu, u prvoj polovini tekuće godine Republička inspekcija rada na teritoriji Republike Srpske izvršila je više od 380 kontrola.

“U 162 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su inspektori naložili 151 upravnu mjeru i izdali 58 prekršajnih naloga. U pomenutom periodu dogodile su se 33 teže povrede na radu. Najviše ih je bilo u građevinarstvo, i to deset, zatim devet u šumarsko-drvnoj industriji, tri u elektro i jedna u hemijskoj industriji. Pored toga, dogodilo se još njih 11 u ostalim djelatnostima”, pojasnili su u Inspektoratu.

Kontrole

U istom periodu u oblasti zaštite na radu republička inspekcija rada je izvršila oko 400 kontrola, od čega je oko 150 bilo sa utvrđenim propustima.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima kontrole izrečene su kazne, a  nadležnim sudovima podneseno pet prekršajnih prijava. U cilju otklanjanja propusta izrečena je i 131 upravna mjera. U prvom polugodištu 2021. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se 47 težih povreda na radu, od čega je jedna u elektroprivredi, sedam u građevinarstvu, tri u hemijskoj industriji, 12 u šumarstvu i drvnoj industriji i 24 u ostalim djelatnostima”,  ističu u Inspektoratu.

Takođe, dogodilo se i pet smrtnih povreda, od čega su dvije u građevinarstvu, dvije u elektroprivredi i jedna u šumarstvu i drvnoj industriji, dok se u oblasti nadzora tehničke inspekcije u rudarstvu dogodila jedna povreda sa smrtnim ishodom.

Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet povreda na radu.

“Važno je napomenuti da se u povrede na radu ubrajaju i povrede koje se dogode prilikom dolaska na posao i odlaska s posla, što znači da nisu u direktnoj vezi s provođenjem mjera zaštite na radu od strane poslodavca”,  pojašnjavaju u Inspektoratu Srpske.

Kazne

Inspektorat svakodnevnim preventivnim radom na terenu preduzima niz mjera kako bi osigurao radnicima u Republici Srpskoj bezbjedne uslove za rad, dok edukativnim djelovanjem nastoje upoznati zaposlene sa njihovim pravima, obavezama i načinom na koji ih mogu zaštititi.

U zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja, Zakon o zaštiti na radu propisuje kazne u rasponu od 1.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, a za odgovorno licu u pravnom od 100  do 1.500 maraka.

Kao što smo naveli, tokom prošle sedmice dogodile su dvije teške nesreće u Banjaluci u kojima su život izgubile dvije osobe.

Prva nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16.20, kada je u centru Banjaluke poginuo državljanin Turske, a u utorak ujutru se desila druga tragedija, u kojoj je život izgubio Siniša Macura (62) iz Banjaluke.

Vrućine

Državljanin Turske je pao sa drugog sprata gradilišta u centru Banjaluke i tom prilikom zadobio teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta. Očevici nesreće pričali su da nije koristio zaštitnu opremu prilikom radova na gradilištu.

U drugoj tragediji Macura je izgubio život kada je pao s visine od oko dva i po metra. Nesreća se dogodila kada se Macura popeo na sprat kuće u izgradnji. Tom prilikom je izgubio ravnotežu i pao na glavu. Na lice mjesta ubrzo je došla Hitna pomoć, ali mu ljekari nisu mogli pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok obje nesreće bi mogle biti visoke temperature.

S obzirom na ekstremno visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozivalo je građane Republike Srpske da u ovom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

OBAVLJENO OKO 1.000 KONTROLA

U Inspektoratu Republike Srpske rekli su da tu tokom prošle godine obavili 936 inspekcijskih kontrola iz oblasti bezbjednosti i zaštite na radu, a nepravilnosti su utvrđene u 386 slučajeva.

“Represivno se djelovalo prema 173 počinioca prekršaja na način da su u 163 slučajeva počiniocima prekršaja izdani prekršajni nalozi, a u 10 slučajeva inspektori su pokrenuli prekršajni postupak podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Dogodilo se 100 težih povreda na radu i, nažalost, 15 povreda na radu koje su za posljedicu imale smrt povrijeđenog radnika”, istakli su u Inspektoratu.

Izvor:Srpskainfo/Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER