Švercovali oružje, cjenkali se pa ih uhvatila Granična policija | Bijeljina.com

Švercovali oružje, cjenkali se pa ih uhvatila Granična policija

02.06.2022.

Dragan Milanović (25) i Veljko Berlić (34) optuženi su da su neovlašteno trgovali oružjem, dok je Srđan Pjevčević (25) optužen da im je pomogao, a dok su se cjenkali zatekli su ih pripadnici Granične policije BiH.


Protiv njih je Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Područna kancelarija u Višegradu, podiglo optužnicu zbog krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Višegradu.

Milanoviću, Berliću i Pjevčeviću stavljaju na teret da su krivična djela počinili 7. jula  2020. godine oko 21.15 u mjestu Bijelo Brdo, opština Rudo.

Prema optužnici, po dogovoru prvoosumnjičeni Milanović je došao fordom na pomenutu lokaciju, a Berlić i Pjevčević došli su vozilom suzuki.

Kako se navodi, Milanović je prvo za 150 evra prodao Berliću pušku M48 (karabin) i puščanu cijev.

Mladiće su potom u pregovorima o cijeni durbina na licu mjesta zatekli službenici Granične policije Bosne i Hercegovine D.N. i H.E.

U optužnici se navodi da su ih policajci zatekli nakon što se nisu mogli dogovoriti u vezi sa prodajnom cijenom za otkup pa im je izdato zakonito naređenje da pokažu dokumente.

Kako se navodi u optužnici, prvoosumnjičeni Milanović je potom iskoristio situaciju i pobjegao dok su pomenuti policijski službenici vršili identifikaciju Berlića i Pjevčevića, koji su sa Milanovićem zatečeni na licu mjesta.

“Krišom je sjeo u vozilo kojim se tu prethodno dovezao, upalio motor te uprkos jasno datoj naredbi H.E., ovlaštenog službenog lica, da zaustavi vozilo, on se velikom brzinom udaljio s lica mjesta prema selu Božovići, te nestao u nepoznatom pravcu”, navodi se u optužnici.

Dakle, Milanovića terete da je neovlašteno držao i prodao Berliću oružje te silom spriječio službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Berlića da je neovlašteno nabavio vatreno oružje, čije nabavljanje građanima nije dozvoljeno ili je ograničeno.

Trećeosumnjičenog Pjevčevića terete da je pomogao Berliću da neovlašteno nabavi oružje.

izvor:Nezavisne/FOTO:Nula49