Puncu zabio sjekiru u glavu zbog duga

27.03.2023. - Hronika

Optuženi Goran Mirković (56) iz Gradiške i njegov punac Milan Mudrinić (80), kojem je zet zabio sjekiru u glavu, posvađali su se i potukli zbog novčanog duga.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu kćerka ubijenog i supruga optuženog Milka Mirković, koja je do detalja ispričala šta se dešavalo 21. avgusta 2019. godine. Mudrinić je preminuo u bolnici tri dana nakon napada. Prema riječima Mirkovićeve, kobnog dana njen suprug i otac posvađali su se na ulazu u kuću u mjestu Brezik Laminci. Tu su se i pogurali.

– Stala sam između njih. Gorana sam ugurala u kuhinju, a oca napolje i on se negdje sakrio. Zvali smo policiju, koja je došla i nisu pronašli oca. Kada su oni otišli, otac se pojavio i govorio je Goranu da ne mora da vrati pare, da će mu polupati auto. Goran je uzeo sjekiru i otišao da brani auto – rekla je Mirkovićeva.

Dodala je da je ona tad otišla do komšinice Boje da zove pomoć, a nedugo poslije za njom je došao Goran i rekao: “Ja sam njega udario sjekirom u glavu”.

– Kada sam se vratila u dvorište, otac je ležao u lokvi krvi sa sjekirom u glavi. Nisam vidjela kada ga je udario. Goran je potom sjeo u auto i krenuo, ali ga je policija i hitna srela na ulazu u dvorište – kazala je Mirkovićeva.

Pojasnila je da su njen otac i suprug ranije bili u dobrim odnosima, a da su trzavice i svađe počele nakon što je suprug otišao u inostranstvo da radi.

Branilac optuženog advokat Jadranko Stupar prigovorio je iskazu Mirkovićeve kao svjedoka, tvrdeći da je govorila različito u istrazi i pred sudom.

Banjalučko Okružno tužilaštvo Gorana Mirkovića tereti za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, u prekoračenju granice nužne odbrane. Navodi se da se sve desilo 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon što je punac optuženog Milan Mudrinić došao kod njega u kuću u mjestu Brezik Laminci te ga verbalno napao zbog duga, piše Glas Srpske.

Prema optužnici, svađu je prekinula supruga optuženog Gorana Milka Mirković. U optužnici stoji da je oštećeni po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati vozilo da ga ne može voziti, te prišao parkiranom “golfu 3” na kojem je drvenom cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo. Dalje se navodi da je Mudrinić cjepanicom udario Mirkovića koji je zatim u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario Mudrinića u predjelu tjemena glave, prekoračivši time granice nužne odbrane.

Obdukcija
Specijalista sudske medicine Željko Karan kazao je da je Milan Mudrinić preminuo usljed razorenja mozga i krvarenja u lobanji. Istakao je da je žrtva imala prelom kostiju glave i da je povreda nanesena mehaničkim oruđem te da se radi o reznoj rani. Karan je istakao da je sjekira podobno oruđe da nanese takvu povredu.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER