Poznat identitet uhapšenih osoba osumnjičenih za ratne zločine kod Foče

13.12.2022. - Hronika

Jutros uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine u selu Jošanica kod Foče su Sakib Čakar, Šefik Glušac, Muhamed Liska, Rašid Sobo, Izet Sejdić i Muriz Hadžiahmetović, saznaje portal Kliks.

SIPA je uhapsila ovu šestorku zbog sumnje da su kao pripadnici Višegradske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u selu Jošanica kod Foče na Nikoljdan 1992. počinili ratne zločine.

Kako su saopštili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ubijeno je 56 Srba, među kojima je bilo žena i djece.

Dušanka Višnjić-Lalović je imala 17 godina kada je preživjela napad na selo Jošanica, a ubijeni su joj otac i tetka.

U izjavi o današnjem hapšenju istakla je da očekuje pravdu za ubijene.

“Sjećanja ne blijede iako je prošlo 30 godina. Sjećam se, slike su i sad pred mojim očima. Očekujem ovozemaljsku pravdu za počinioca ubistva djece čije je djetinjstvo prekinuto, male Danke od dvije i po godine, Dražena i Dragane, za ubistvo dvije kompletne porodice Višnjić Stojke i Višnjić Vukadina, za 12 bračnih parova, za 21 ženu. Ponavljam, ako Jošanica nije zločin, onda zločin ne postoji”, navela je Višnjić-Lalović.

U predmetu je izvršena, kako su saopštili iz Tužilaštva BiH, opsežna istraga sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima, prenosi Kliks.

 

izvor:klix/Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske