Pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter” (VIDEO)

13.05.2023. - Hronika
Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, tako što su 11. maja u u Srbiji i Holandiji izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

 

 

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhapšen je u Holandiji osmog maja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhapšene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra “metom visoke vrijednosti”.

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno.

Zaplijenjeni su i satovi čija vrijednost se procijenjuje od oko dva miliona evra te skoro tri miliona evra u gotovini. Osim toga, oduzeto je oružje, eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

– Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Skaj – navodi se u saopštenju Europola.
Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”, prenosi Avaz.

https://youtu.be/Mjl8vYRmEBE

izvor:Avaz/Glas Srpske/FOTO:AVAZ