Nova hapšenja u okviru akcije MUP-a Republike Srpske

26.12.2022.

Osim šest uhapšenih na području Sokoca, u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na suzbijanju šverca narkoticima, privedeno je nekoliko lica na području Sarajeva.

“U okviru današnje akcije na Sokocu, i MUP Kantona Sarajevo je na području Sarajeva lišio slobode veći broj lica. U  toku su pretresi na više lokacija, u sklopu zajedničkih aktivnosti kojima koordinira i nadzire ih postupajući tužilac Tužilaštva BiH” – rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Osobe obuhvaćene akcijom terete da su duže vrijeme krijumčarili veće količine droge, a zarađen novac  trošili  za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Nezvanično saznajemo da je istragom obuhvaćen Ognjen Orašanin,  koji je od ranije poznat po krivičnim djelima, kao i navodno neki njegovi saradnici.

Policija je tokom akcije  zaplijenila jaguar i folksvagen, a  akciji su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske. Sve aktivnosti se  sprovode  po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Iz MUP – a Kantona Sarajevo saopštili su da su u okviru saradnje  i zajedničkih aktivnosti sa MUP-om RS sproveli akciju „Šakal“  i uhapsili četiri osobe zbog trgovine narkoticima.

Kako su saopštili uhapšeni su K.B. (34), K.M.(38.) J.K. (52) i Z.B. (37) koje terete da su počinili organizovani kriminal i neovlašten promet droge.

“Na području Kantona Sarajevo obavljeni  su pretresi objekata i vozila osumnjičenih osoba te su pronađeni privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s krivičnim djelima. Među njima su određena količina materije koja asocira na kokain i marihuanu, više mobilnih telefona i veća količina novca” – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su osumnjičene osobe smještene u prostorije za zadržavanje uhapšenih.

“Pod nadzorom postupajućeg tužioca  Tužilaštva BiH  nastavlja se istraga na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, kao i kriminalističkoj obradi osumnjičenih osoba” – rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Pojasnio je da se u ovom slučaju radio o zajedničkoj akciji MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo te da je akcijom obuhvaćena ista grupa.

Izvor: Glassrpske/ N. T.