MUP RS podnio izvještaj protiv Radoja Zvicera i Darka Eleza

28.12.2022. - Hronika

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su izvještaj Tužilaštvu BiH protiv četiri osobe tereteći ih za organizovani kriminal i više krivičnih djela.

Kako je MUP saopštio u pitanju su D.E. R.Z. M.M. i jedno nepoznato lice, a sumnjiče da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“ iz člana 250 Krivičnog zakona BiH, u vezi sa krivičnim djelom „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 1. tačka 5. i stav 2. istog člana Krivičnog zakona RS, a u vezi sa članom 22. KZ RS i krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 361. KZ RS.

Kako saznajemo izvještaj je podnesen protiv Radoja Zvicera koji važi sa šefa tzv. “kavačkog klana” i navodno se krije u Latinskoj Americi i Darka Eleza, kojeg je Sud BiH ljetos kao člana organizovane kriminalne grupe osudio na 15 godina zatvora, a u septembru je prebačen u Srbiju gdje će izdržavati kaznu.

Oni su osumnjičeni da su naručili likvidaciju koju je prije nešto više od dvije godine uspio da izbjegne Ognjen Orašanin na Sokocu u Republici Srpskoj.

“Lica se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da liše života lice O.O. iz Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje koristi navedeno lice postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da ju aktiviraju u trenutku kada se u vozilu bude nalazio ovo lice”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da su policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo 17. oktobra 2020. godine na licu mjesta gdje je pronađeno vozilo i eksplozivna naprava izvršili uviđaj te deaktiviranje i izuzimanje eksplozivne naprave.

Navedena krivična djela rasvjetljenja su u okviru zajedničkih aktivnosti policijskih službenika MUP-a Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, koje su realizovane u prethodna dva dana. Akcija je bila usmjerena na organizovanu kriminalnu grupu, koja se duže vremena bavila prodajom narkotika, a potom nelegalno stečeni novac “prala” i plasirala u legalne tokove.

U tim akcijama je na području Sokoca uhapšeno šest osoba, a upravo za Orašaninom je raspisana potjernica.

Izvor/Foto:Mondo