Još nije utvrđeno ko je usmrtio napadača u Cetinju

14.08.2022. - Hronika

Ukoliko je Cetinjanin N.K. a ne policija, spriječio veći masakr u prijestonici, tužilaštvo bi to moglo kvalifikovati kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran, smatra advokat Željko Đukanović.Đukanović je za “Vijesti” objasnio da nužna odbrana, kako je već Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) eksplicitno propisano, sama po sebi predstavlja osnov koji isključuje postojanje krivičnog djela:

“To je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad, od svog dobra ili dobra drugog… Međutim, s obzirom na do sada u medijima objavljene detalje, pojavili su se stavovi da se radi o krajnjoj nuždi, što po mom stavu nije utemeljeno”, rekao je on.

Pojasnio je da krajnja nužda postoji kao institut u KZCG, ali da se ne radi o krivičnom djelu.

“Ona postoji samo u slučaju kada je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugog neposrednu predstojeću ili neskrivljenu opasnost, koja se na drugi način nije mogla otkloniti, uz napomenu da izvori te opasnosti mogu biti i prirodne sile, požar, poplava i dr.”, kazao je on.

Đukanović pojašnjava da je nasuprot tome, kada je riječ o prouzrokovanoj opasnosti, od strane nekog lica, suštinska razlika da li su te radnje bile preduzete tj. usmjerene na povredu nečijeg pravnog dobra:

“U kom slučaju bi se mogao primijeniti institut nužne odbrane ili je u pitanju prouzrokovana opasnost koja nije bila preduzeta u cilju povrede nečijeg pravnog dobra, u kom slučaju bi bila u pitanju krajnja nužda.”

Advokat ističe da je, bez obzira na ekspertize ko je usmrtio počinioca ovog nezapamćenog zločina, njegov kategoričan stav da to lice ni u kom slučaju nije krivično odgovorno, odnosno da nije počinilo krivično djelo.

“Ovo iz razloga što je za postojanje krivičnog djela nužna pretpostavka da je to djelo protivpravno. Međutim, u ovom užasnom događaju i laičkoj javnosti je više nego jasno da u radnji lica koje je usmrtilo počinioca ovog zločina nema protivpravnosti jer je njegova radnja bila neophodno potrebna da se učini sve kako bi se zaštitilo ugroženo dobro – a to je život nedužnih ljudi. S osjećanjem dubokog žaljenja zbog tragičnog i ničim skrivljenog gubitka svojih života, niko ko iole racionalno i osjećajno sagledava sve elemente ovog tragičnog događaja ne može i ne smije biti u dilemi da je lice koje je usmrtilo izvršioca ovog užasnog zločina postupilo u nužnoj odbrani što je eksplicitno osnov isključenja postojanja krivičnog djela, uz napomenu, da je nužna odbrana opšteprihvaćeni institut krivičnog zakonodavstva u svim zemljama”, rekao je on.

Izvor: Vijesti.me