Budite oprezni da ne biste postali žrtve internet prevara

08.02.2023. - Hronika
Policijska uprava (PU) Bijeljina upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve raznih internet prevara koje su aktuelne na ovom području, a jedna od tih prevara koju građani prijavljuju je zloupotreba platforme za prodaju olx.ba sa ciljem pribavljanja podataka o bankovnim karticama i njihovoj zloupotrebi kroz neovlaštene transfere novca.

Prevara se vrši na način da navodni kupci kontaktiraju građane, koji prodaju razne artikle na platformi olx.ba, putem servisa za komunikaciju “Vocap” ili “Viber”, predstavaljajući se kao kupci, zatim im šalju link sa nazivom kurirske službe u cilju pribavljanja podataka, saopšteno je iz ove uprave.

Nakon što građani pristupe tom fišing linku, od njih se zahtijeva da unesu podatke o bankovnoj kartici, a nakon unosa traženih podataka o bankovnim karticama, podaci mogu biti zloupotrijebljeni kroz neovlaštene transfere novca na različite lokacije u svijetu.

“Upozoravamo građane da ustupanjem ovih podataka o bankovnim karticama omogućavate pristup vašim bankovnim karticama, tako da druga lica bez vašeg znanja mogu izvršiti neovlaštene transakcije novca. Naime, za uplatu novčanih sredstava svakom kupcu neophodan je samo broj tekućeg računa ili IBAN (ukoliko se radi o ino-plaćanju), te da, ukoliko vam neko traži podatke o vašem broju bankovne kartice, periodu važenja kartice kao i CVV ili CVC kod kartice, to treba da vam bude `znak za uzbunu`”, navodi se u saopštenju.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane na još jedan od vidova prevara, a to su takozvane BEC prevare ili CEO takozvane direktorske prevare.

BEC prevare (Business Email Compromise) zasnivaju se na tome da nepoznata lica pomoću fišing i spufing tehnika vrše presretanje imejl korespondencije malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske koja posluju putem interneta sa inostranstvom, a potom vrše neovlaštenu izmjenu podataka primaoca novčane transakcije.

Direktorske prevare se vrše na taj način da izvršilac potencijalnoj žrtvi šalje email poruku u kojoj se lažno predstavlja kao direktor ili neko drugo nadređeno lice, te od radnika, najčešće zaposlenog u računovodstvu, zahtijeva da izvrši hitnu uplatu novca sa računa firme na račun u inostranstvu na ime fiktivne fakture.

“Pozivamo građane da ukoliko posumnjaju u neki od ovih oblika prevare, telefonski ili na bilo koji drugi način kontaktiraju pošiljaoca, osim elektronskom poštom, u cilju provjere da li im je zaista on poslao naveden imejl, kako bi se na taj način zaštitili od eventualne zloupotrebe. U slučaju bilo kod vida prevare građani treba da kontaktiraju svoje banke zbog eventualnog povrata novca, kao i da sve prijave nadležnoj Policijskoj stanici”, navodi se u saopštenju.

Na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na platformi “Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta” građani mogu da se informišu o sumnjivim bankama i računima.

Izvor:Agencije