Znate li zašto vinske boce nemaju ravno dno?

09.03.2023. - Društvo

Iako mnogi misle da uvučeno dno otkriva kvalitet vina te pomaže da se brže ohladi, stručnjaci se ne slažu i odgovore traže u prošlim vijekovima.

 

Oko udubljenja na dnu vinske boce kruže brojne priče, legende i nagađanja. Jedna je od zabluda da dublje dno podrazumijeva bolji kvalitet vina. Vinoljupci tvrde da je to obična besmislica te da mnogi dolaze do tog zaključka samo zato što boca djeluje veće, a samim time i skuplje, piše portal Punkufer.hr.

Istina je da s istaknutim udubljenjem u kombinaciji s debljim staklom boca djeluje moćno, kao da je na steroidima, pa se neki vinari odlučuju na takav dizajn.

Hlađenje vina
Neki smatraju da uvučeno dno ubrzava hlađenje vina. No nameće se pitanje zašto onda pivske boce ne slijede taj primer.

Vinski bonton
Takođe, vjeruje se da prilikom točenja bocu treba uhvatiti za dno, a uvučeno dno je tu kako bi palcem u rupi dobili na ravnoteži. No istina je da se prema viskom bontonu boca hvata za sredinu i treba biti etiketom okrenuta prema gostu kako bi vidio šta mu se toči.

Šampanjski argument
Neki od najboljih šampanjaca na svijetu i pjenušava vina imaju ravno dno, tako da nije važno na čemu „stoji“ dragocjena tečnost. Stoga otpada i ideja da je zbog udubljenja u staklu boca otpornija na visok pritisak.

Naduto staklo
Istoričari pak smatraju kako uvučeno dno dolazi iz vremena kad se boce nisu proizvodile fabrički, nego su ih radili stakloresci. Udubljenje je omogućavalo da boca bude dovoljno stabilna, a dno glatko.

 

izvor:Agencije/FOTO:UNSPLASH