Znate li zašto se javlja mučnina u vožnji i kako je spriječiti

17.05.2023. - Društvo
Nekoliko oštrih zavoja i mnogi putnici u automobilima će se požaliti da ih je uhvatila mučnina u vožnji – pogotovo oni na zadnjim sjedištima.

 

Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – centar za ravnotežu nije uparen s vidom. Odnosno, pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinkronizirani s onime što vidite.

Vaš pogled uglavnom je usmjeren izvan automobila, s lijeve ili desne strane i ne prati dinamiku zavoja, odnosno gledate bočno, a ne kroz vjetrobransko staklo.

Uglavnom, oči i vestibularni sistem primaju proturječne informacije o položaju tijela u prostoru. Na primjer, na zadnjem sjedištu automobila djeca vide u naslonu prednjeg sjedišta stabilan horizont s naslonima za glavu na njemu, ali osjetilo za ravnotežu osjeća da se tijelo kreće. U tom disparitetu između osjetila javlja se mučnina.

Djeca u dobi od šest do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna biti dramatična. Jedini savjet je vozačima da uspore u zavojima koliko mogu, a putnicima na stražnjoj klupi da pokušavaju gledati kroz vjetrobransko staklo.

Inače, kompanije poput ZF-a već rade na novim sistemima, koji bi trebali smanjiti razvoj mučnine u autonomnim automobilima u kojima će svi putnici čitati knjige, novine, gledati sadržaje na infotainmentu ili mobitelu. Ali, to je već druga priča.

 

izvor: Agencije/FOTO:Pixabay