Živimo kao u Australiji – cijene namirnica skoro pa iste, a prosječne plate nam 5 puta manje

11.06.2022. - Društvo

Posljednji podaci o cijeni potrošačke korpe u Republici Srpskoj naveli su građane da se ozbiljno zamisle o trenutnoj situaciji u državi i kuda ovakvo stanje vodi


BiH kao država po većini parametara opravdava onaj famozni naziv “apsurdistan”, a tako biva i u ovom slučaju. Naime, po posljednjim podacima statističkih agencija Republike Srpske dolazimo do jednog paradoksalnog zaključka u odnosu visine potrošačke korpe i prosječne plate gdje uviđamo ogromnu disproporciju.

Nikad skuplja potrošačka korpa u Srpskoj
Prema posljednjim informacijama iz Republičkog zavoda za statistiku prosječna plata u Srpskoj iznosi 1094 KM, dok nesrazmjeno tome, potrošačka korpa, prema Savezu sindikata Republike Srpske, iznosi 2156 KM. Kao što se da zaključiti, otprilike dvije prosječne plate su potrebne kako bi se pokrili troškovi potrošačke korpe jedne četvoročlane porodice.

Ako uzmemo u obzir podatke u periodu od 2017. do tekuće 2022. uvidjećemo ogroman jaz u brojkama – potrošačka korpa je u periodu od 5 godina porasla za 278,74 KM.

Plate „bosanske“ – cijene svjetske
U jeku enormnih poskupljenja koja drmaju temelje naše ekonomije, odlučili smo da porazgovaramo sa stanovnicima Banjaluke o ovoj konstantno gorućoj temi koja mnogima zadaje glavobolju.
Sindikalna korpa nikad skuplja u Srpskoj, građani se hvataju za glavu jer u džepu, prema priči, nemaju dovoljno.

– Odričemo se mnogo čega kako bismo pokrili troškove. Moja porodica, ima nas četvoro, troši preko 2000 KM za potrebe prehrane, školovanja, prevoza, a gdje je još kirija. Nemoguće je sve pokriti – rekla je nezadovoljna građanka.
Imali smo priliku da porazgovaramo i sa bračnim parom iz Australije, koji se sticajem okolnosti našao u Banjaluci. Šokirano, kazali su nam da nema baš neke razlike između tamošnjih i ovdašnjih cijena, što je vrlo interesantna tvrdnja. Plate „bosanske“, a cijene australijske – razlika je upitna.

– Ovo je apsurd! Inače živimo u Australiji, a porijeklom smo odavde, i kad uporedimo cijene tamo i u RS one su skoro su pa iste, osim cijena duvana i alkohola – rekli su za aloonline.ba Pavle i Mira Janković koji su došli u Banjaluku na godišnji odmor.
Ovu rečenicu ili njene verzije čuli smo u mnogo navrata, pa smo stoga odlučili da stvarno uporedimo cijene iz Australije sa našim lokalnim.

Prvenstveno, bitno je napomenuti da prosječna mjesečna plata u Australiji iznosi približno 4000 australijskih dolara, što je prema kursu oko 5240 KM. Uzevši u obzir taj podatak uviđamo evidentnu razliku u visini mjesečnih primanja u RS i Australiji – jedna prosječna australijska plata je za skoro 5 puta veća od one koju primaju radnici u Srpskoj.

Pa tako, u jednom od australijskih marketa kg šećera košta 1,25 AUD, dok je kod nas 2,15 KM. Litar mlijeka je 1,35 AUD, a u našem lokalnom marketu 2,39 KM. Kilogram pilećeg filea možete kupiti za 10 AUD, dok u RS ta cijena je 10,49 KM. Ostale cijene možete pogledati u galeriji i sami zaključiti kakav je odnos među njima.

Politika kukanja: „Mi ne živimo, mi preživljavamo“
Na koncu da se zaključiti da je ipak tvrdnja koju smo postavili na početku, djelimično tačna. Tvrdnja dokazuje apsurdnost koju živimo u našoj državi. Dokaz one poznate floskule koju narod na ovom našem dunjaluku često zna pomenuti – „mi ne živimo, mi preživljavamo“.

Zemlja u kojoj je luksuz priuštiti svom djetetu čas pjevanja, plivanja, odlazak na ekskurziju, porodično putovanje. Zemlja u kojoj se odričemo mnogo čega zarad ispunjavanja osnovnih egzistencijalnih potreba, mada da li nam zaista to smeta? Da li nam je zaista toliko „loše“ kako se priča?

 

izvor:aloonline/FOTO:aloonline/ilustracija