Zemljotres protresao i cijene pamuka | Bijeljina.com

Zemljotres protresao i cijene pamuka

04.03.2023.

Zbog visokih cijena repromaterijala i prevoza proizvođači tekstila u Srpskoj bili su prinuđeni da koriguju svoje cjenovnike, što je dovelo do pada prodaje, a dobavljači i u ovoj godini nastavljaju sa istim trendom, čemu svjedoči i poskupljenje pamuka koje je uslijedilo nakon nedavnog zemljotresa u Turskoj.

 

Da je prošla godina bila veoma teška za tekstilnu industriju, a najave o novim cijenama repromaterijala zabrinjavaju tekstilce, potvrdio je za “Glas Srpske” i tehnički direktor preduzeća “Edžclusive lingerie” iz Banjaluke Boris Tolimir.

– Još nije došlo do stabilizacije tržišta, a cijene repromaterijala konstantno skaču. Već imamo najave od dobavljača da će opet dizati cijene, a neki su to već i učinili – rekao je Tolimir.

Prema njegovim riječima, to utiče na poslovanje preduzeća, koja pokušavaju da izvuku najbolje u teškoj situaciji.

– Mi ne možemo sva ta povećanja ugraditi u našu cijenu, jer kupovna moć naših potrošača u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji to ne može da isprati – kazao je Tolimir. Dodao je da su lani skoro neznatno korigovali cijene i da se pad prodaje osjeti na svim tržištima.

– Skočile su i cijene osnovnih životnih namirnica i građani se prije odlučuju da kupe ono što im je neophodno nego neki odjevni predmet. Imamo situaciju da nam je inflacija veća od rasta plata, a to je veliki problem i osjeti se da ljudi štede – kazao je Tolimir.

Podsjetio je da su protekle dvije godine imali problem da dođu do sirovina, a sada kada to mogu njihove cijene su u poređenju sa dvije ili tri godine unazad otišle i do 30 odsto.

Slična situacija je i u srbačkom preduzeću “Tekstil Dijana”, a vlasnik Slobodan Đukić kaže da je iza njih turbulentna godina. Objasnio je da su imali dosta problema, a prvenstveno sa nabavkom repromaterijala.

– Radimo sa materijalima koji nisu domaće proizvodnje. Sirovine su poskupjele otprilike za 200 i više odsto, a uz to i kontejnerski transporti, čak tri ili četiri puta u odnosu na prethodne godine. Sve u svemu, iza nas je veoma loša godina i ne ponovila se – rekao je Đukić.

Cijene repromaterijala donekle su se i bile stabilizovale početkom godine, ali je nedavni zemljotres u Turskoj napravio i potres na tržištu, a poskupjeli su i struja, gorivo, plin i radna snaga.

– Turska je veliki proizvođači pamuka i čim se to dogodilo odmah je cijena porasla. Kada god se dese ekstremne situacije u svijetu i cijene rastu – rekao je Đukić.

Dodao je da su oni cijene svojih proizvoda podigli prošle godine.

– Nakon pandemije virusa korone više smo se orijentisali ka izvozu, jer nam je prodaja na domaćem tržištu pala i 50 odsto – kazao je Đukić, dodajući da izvoze u Hrvatsku, Austriju i Njemačku.

Uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH na domaće tržište su tokom prošle godine stigla 3.202.852 kilograma pamuka, u vrijednosti većoj od 53,6 miliona maraka.

– BiH je tokom 2022. godine najviše pamuka uvezla iz Italije i to u vrijednosti većoj od 14,2 miliona maraka – podaci su Spoljnotrgovinske komore.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Pixabay