Zbog visokih cijena mnogima ove namirnice nisu dostupne

13.05.2023. - Društvo

Cijene prvih trešanja u susjednim zemljama, od Crne Gore do Hrvatske, koje se kreću od 60 KM po kilogramu, šokirale su region. Iako se na pijacama prodaju kao domaće, riječ je o, kako su to tamošnji proizvođači kazali, trešnjama iz Španije koje su uvezene po veleprodajnoj cijeni od 30 KM.

Domaće trešnje tek dozrijevaju, iako se već nekoliko dana na pijacama i u trgovinama mogu pronaći takozvane aprilke.

Većina kupaca ih zaobilazi, jer su daleko od okusa sorti poput ranog hrušta, koji već dozrijeva, a ponegdje se može i kupiti, međutim, berba te sorte se očekuje u narednim danima.

Drže cijenu
Sudeći prema cijenama, voće i povrće je nedostižno za brojne građane. Čini se da je i mladi luk postao luksuz, jer se prodava po cijeni od pet KM, koliko su koštali kupus i raštan. Cijena špinata i salate je četiri KM, mladog kupusa dvije KM, a mladog krompira tri KM.

Međutim, među najskupljim namirnicama je mladi grašak, koji se prodavao po cijeni od, čak, osam KM po kilogramu. Zanimljivo je da paprike i dalje drže cijenu od sedam KM, a kako kažu prodavači, još neko vrijeme neće pojeftiniti, budući da je riječ o plasteničkoj proizvodnji.

U brojkama:

* 8 KM grašak;

* 7 KM paprike;

* 5 KM mladi luk, kupus, raštan;

* 4 KM špinat, zelena salata;

* 3 KM mladi krompir.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER