Zbog prisustva toksina i stranih tijela, sa tržišta BiH povučeni dječja kaša i sok od jabuke

01.09.2022. - Društvo

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače da se zbog utvrđenih toksina i stranih tijela, sa tržišta povlače proizvodi brenda “dm babylove” i “HIPP BIO”.

Naime, Agencija je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene dječje kaše porijeklom iz Austrije u kojima je utvrđena prisutnost okratoksina A, koja nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod “Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g” brenda “dm babylove”.

Takođe,  Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na naše tržište isporučen dječji sok od jabuke porijeklom iz Mađarske u kojem je utvrđena prisutnost stranih tijela sa magnetnim svojstvima.

Riječ je o dječjem sokiću od jabuke HIPP BIO , te s obzirom na prisutnost stranih tijela, proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani i povlači se sa tržišta.

Juče je sa tržišta Srbije povučen je HiPP 100 procentni bio sok od jabuke. Kako se ističe, ovo se odnosi se samo na flašice HiPP BIO Sok od jabuke od 200 mililitara sa rokom trajanja do 31. oktobra 2023. i brojem proizvodne serije LA98967, a kao razlog se navodi “prisutnost veoma malih metalnih čestica u pojedinim flašicama iz proizvodne serije LA98967 koje su bile namjenjene za tržište Poljske”.

Izvor:Agencije