Zatvoriti radnje i pumpe sa nezakonitim cijenama

17.03.2023. - Društvo

Nismo u potpunosti zadovoljni mjerama Vlade Republike Srpske na zaštiti prava potrošača.

Trgovcima se očigledno isplati da plate kazne zbog čega mislimo da bi bolji efekat bio kada bi im se obustavio rad na određeno vrijeme.

Ovo je poruka iz Udruženja za zaštitu potrošača Reakcija iz Banjaluke čiji predsjednik Dušan Srdić, povodom Svjetskog dana potrošača koji se svake godine obilježava 15. marta, ističe da na tržištu Srpske opet imamo situaciju koja je nepovoljna za potrošače i zbog čega bi trebalo pojačati inspekcijski nadzor.

– Barel nafte je oko 80 dolara, a na našim benzinskim pumpama imamo stagnaciju cijena već duže vrijeme. Takođe, imamo tihi rast cijena hrane i ostalih proizvoda, kao i usluga. Potrošači su zbunjeni onim što se dešava, a kazne trgovcima su očigledno blage i bezbolnije im je da plate kazne nego da poštuju propise i uredbe o ograničenim maržama – objašnjava Srdić.

On kaže da u Udruženju imaju sve veći broj prigovora građana na cijene, ali i na ostala prava za koja smatraju da su im ugrožena.

– Pozivamo sve da se za ostvarivanje potrošačkih prava prvo obrate nekom udruženju jer će tu dobiti informaciju na koji način mogu da ostvare pravo na najefikasniji način – kaže Srdić.

Zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih, trgovci, benzinske pumpe, mljekari, pekari i ostali poslovni subjekti u Republici Srpskoj lani su kažnjeni sa 3,58 miliona KM.

Sa praksom kršenja uredbi o ograničenim maržama na gorivo i osnovne životne namirnice nastavili su i ove godine.

– Inspektori u Republici Srpskoj su u januaru i februaru izrekli kazne u ukupnom iznosu oko 90.000 KM zbog utvrđenih nepravilnosti u formiranju cijena na benzinskim stanicama, kao i cijena osnovnih životnih namirnica u trgovačkim objektima – potvrđuju u Inspektoratu Srpske. Ove nepravilnosti su otkrili u 50 kontrola u protekla dva mjeseca.

Na benzinskim pumpama obavljene su 24 kontrole formiranja cijena, od čega su u tri utvrđene nepravilnosti i izrečene kazne od ukupno 45.000 KM.

U marketima i trgovačkim objektima obavljeno je 28 kontrola, a u tri slučaja utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, te su im izrečene kazne od ukupno 45.000 KM.

U Inspektoratu napominju da su inspektori u prodajnim objektima konstatovali i druge vrste nepravilnosti koje su se odnosile na izdavanje računa i vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te su po tom osnovu trgovcima izrečene i kazne od 10.100 KM.

U skladu sa Uredbom o ograničenju marži prozvodi na koje se ona odnosi su kuhinjska so za ljudsku išranu, životinjska mast, suncokretovo ulje, biljna mast, margarin, pasterizovano i sterilizovano mleko, jogurt. Marže su ograničene i na pšenično brašno, hljeb, te šećer.

U Inspektoratu napominju da će, u skladu sa planovima rada glavnog republičkog tržišnog inspektora, u narednom periodu biti intenzivnije kontrole formiranja cijena.

Novoimenovani ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da će prioritet u radu staviti na kontrole u tržnim centrima zbog Uredbe o marži na osnovne životne namirnice.

Dragan Milaković, rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, podsjeća da Srpska ima Zakon o regulisanju cijena za kojim je posegnula samo jednom. Bilo je to u decembru prošle godine kada je Vlada RS odredila maksimalnu cijenu tone peleta na 480 KM bez PDV.

Milaković je naveo da se iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma odobrava novac i za projekte udruženja za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj. – Vidljivo je da broj prigovora potrošača raste iz dana u dan. U narednom periodu nastojaćemo da prava potrošača unapredimo još više, te da propise usklađujemo sa onima iz Evropske unije – poručio je Milaković.

Zaštita prava potrošača u Republici Srpskoj zakonom je definisana 2012. godine. Zakon je izmijenjen i dopunjen 2021. godine kada su prava potrošača znatno unaprijeđena.

 

 

izvor:SRPSKAINFO/Foto:Unsplash