Zašto opozicionari nisu učestvovali u javnoj raspravi o kriminalizaciji klevete

09.05.2023. - Društvo

Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda, podigao je veliku prašinu u Srpskoj, ali na prvoj javnoj raspravi o ovom zakonskom prijedlogu nije se pojavio niko od čelnika opozicije.

Zakazane su četiri javne rasprave, a prva od njih, održana u petak u Banjaluci u zdanju Narodne skupštine RS, okupila je veliki broj novinara i predstavnika nevladinog sektora, koji su zahtjevali povlačenje zakona iz procedure.

Iz PDP na javnoj raspravi je bila jedino portparolka stranke Anja Petrović, dok iz SDS nije došao niko. Nije bilo ni predstavnika Narodnog fronta, novoosnovane stranke Jelene Trivić, mada se spekulisalo da bi se mogli pojaviti.

Anja Petrović za Srpskainfo kaže da je za PDP kriminalizacija klevete i uvrede važna tema i da je bilo planirano da na prvu javnu raspravu dođe i predsjednik Kluba poslanika Igor Crnakad, ali da je iznenada morao da otputuje u Hercegovinu.

– Nećemo odustati od ove teme. U Bijeljini će u javnoj raspravi učestvovati naš narodni poslanik Slaviša Marković, a u Trebinju Ljubiša Krunić, delegat PDP u Vijeću naroda RS – kaže Petrovićeva.

U SDS kažu da je javna rasprava zakazana u “nezgodan čas”, baš uoči Đurđevdana, najčešće krsne slave u Srpskoj, i da je teško povjerovati da je to slučajno.

Tako se u maloj sali Narodne skupštine RS nije pojavio ni Dragomir Vasić, koji je ranije žestoko kritikovao kriminalizaciju klevete i uvrede.

– Priključićemo se kasnije, sad smo bili u velikim obavezama, pogotovo ja, jer moja kćerka slavi Đurđevdan. Od preostale tri javne rasprave doći ću bar na dvije – poručio je Vasić.

Šef kluba poslanika SDS Vukota Govedarica tvrdi da nije dobio zvnaični poziv na javne rasprave, nego je za njih saznao preko medija.

– Moramo svi iz opozicije zauzeti jedinstven stav i aktivnije se uključiti u javne rasprave. Mi iz SDS ćemo sigurno učestvovati u raspravama i u Bijeljini i u Ističnom Sarajevu i u Trebinju. Zalagaću se za to da se, kao i novinari i aktivisti NVO, borimo za povlačenje zakona iz procedure – kaže Govedarica.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA