Zašto i fabrike rade na republički praznik

09.05.2023. - Društvo

Da li načelnici opština imaju ovlašćenje da donesu odluku da u dane republičkog praznika, na njihovoj teritoriji rade i zaposleni u proizvodnom sektoru?

Pitaju to iz Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske, nakon informacija koje su došle do njih, kako neke firme rade i na republički praznik.

Kako navode, poslodavci se u tim situacijama, pravdaju da imaju odobrenje načelnika za rad.

Naime, po Zakonu o praznicima Srpske u dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Ipak, načelnik opštine, odnosno gradonačelnik može odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni da rade i u dane praznika Republike i u kom obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana. Upravo je ova odredba, trn u oku sindikalcima.

– Koliko razumijemo, načelnici mogu da donose odluku samo za uslužne i trgovinske djelatnosti, ali imamo saznanja da su neke firme, ne iz našeg sektora, radile i za 1. maj – govori predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić.

Zanimljivo je ipak da danas, na 9. maj Dan pobjede nad fašizmom rade i pojedine fabrike obuće. Da li je to u interesu šire javnosti?

– Upoznati smo sa tim da jedna fabrike obuće u Kotor Varošu danas radi, ali to je u dogovoru sa poslodavcem i radnicima. Naime, radnici su tražili da im ponedjeljak bude neradni dan, kako bi mogli spojiti slobodno sa vikendom, tako da su napravili takav sporazum. Za nas je pitanje kako se može raditi tamo gdje se ne konsultuje sa sindikatom i da li načelnici opština imaju to ovlaštenje – pita Ružičić.

On nema informacije da li danas rade i druge fabrike iz ovog sektora, jer nisu svi u sindikatu.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER