Zarada od filma o doktoru Miodragu Laziću donira se bolesnoj djeci | Bijeljina.com

Zarada od filma o doktoru Miodragu Laziću donira se bolesnoj djeci

16.09.2023. - Društvo

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, čije je snimanje u pripremi, doniraju nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, saopštila je produkcijska kuća “Ramonda prodakšn”.

Nakon odluke Upravnog odbora filmskog centra Srbije o sufinansiranju dugometražnog igranog filma o doktoru Laziću pod nazivom “Linija” kao domaćeg filma sa nacionalnom temom, produkcioni tim je počeo pripreme za izradu ovog izuzetno komleksnog projekta.

Ovim filmom pokušaće se da se domaćoj i svjetskoj javnosti ispriča priča o veličanstvenom liku slavnog ljekara humaniste koji je, ne štedeći sopstveni život, spašavao na hiljade ranjenika u ratu na prvoj liniji u bolnici “Žica” u Blažuju.

Iz ove produkcijske kuće ističu da je doktor Lazić svoju čovječnost i humanost pokazivao svakodnevno, operišući sve koji su zatražili pomoć, ne dijeleći ih na nacije i uniforme.

“Cijeneći lik i djelo ovog velikog čovjeka, sve vrline koje je pokazao i dijelio gdje god se nalazio, reditelj filma Dragan Elčić i producent Goran Ikonić donijeli su odluku da sva sredstva od zarade filma preusmjere nadležnim državnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, čime bi pokušali da se na simboličan način oduže ovom junaku savremenog doba”, navodi se u saopštenju.

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

On je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Tokom rata u BiH, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Lazić je napisao autobiografsko djelo “Dnevnik ratnog hirurga /Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1995/.

Za zasluge u spašavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića “Ordenom Svetog Save”.

Lazić je dobio i “Orden krsta milosrđa” kojim ga je odlikovala Republika Srpska. Država Srbija je, posthumno, odlikovala dr Lazića “Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena”.

Doktor Lazić preminuo je u Nišu 2020. godine u 65. godini.

Izvor: Bl portal