„Zabranjeno pušenje“ tuži Neleta Karajlića

19.05.2023. - Društvo

Zagrebačko Zabranjeno pušenje saopštilo je danas da je njihov vođa Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, zabranio izvođenje njegovih pjesama Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Nele Karajlić, i violinisti Stefanu Milenkoviću, do epiloga sudskih tužbi.

 

U saopštenju se navodi da se Karajliću i Milenkoviću „na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe „Zabranjeno pušenje“, zabranjuje svaki vid korištenja, i otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih dijela čiji je vlasnik SOKOJ-ev autor Sučić“.

„Bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska djela „Zabranjenog pušenja“, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Karajlić je potpisivao ugovore u kojima se „lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava“, i drugim fizičkim i pravnim licima je „ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada“.

Seksonov bend je ocijenio da je Karajlić na nezakonit i „na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji sa Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija „Zabranjenog pušenja“ u klasičnu formu“.

Prema navodima „Zabranjenog pušenja“, Karajlić je to radio „bez ikakvog prethodnog obavještavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dijela koje je koristio“.

„Zbog svega navedenog „Zabranjeno pušenje“ i SOKOJ-ev autor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih dijela, kako na teritoriji Srbije, tako i u inostranstvu“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, zabrana važi „do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora „Zabranjenog pušenja“ od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu“.

 

izvor:Agencije/FOTO:Printscreeen