Za rashlađivanje poslanika potrebna tri miliona KM

15.09.2023. - Društvo
Služba za zajedničke poslove institucija BiH traži tri miliona maraka građana za zamjenu sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Tu investiciju planiraju da realizuju u periodu od ove do kraja 2025. godine.

U prijedlogu odluke na koju treba da da saglasnost Savjet ministara navedeno je da je u ovoj godini odobreno 1,065 miliona maraka za zamjenu sistema klimatizacije u zgradi Parlamenta BiH, a da bi iduće trebalo da bude izdvojen milion, a 2025. godine 935.000 maraka.

U razlozima za donošenje pomenute odluke navedeno je da su dvije postojeće rashladne mašine stare oko 40 godina, kao i ostala prateća oprema za upravljanje, distribuciju vazduha i tople/hladne vode kroz objekat.

– Održavanje opreme je u posljednje vrijeme onemogućeno, jer se više ne proizvodi niti se za nju mogu nabaviti rezervni dijelovi – navedeno je u obrazloženju Službe za zajedničke poslove.

Dodaju i da rashladne mašine za hlađenje koriste freon R11 koji je zabranjen za upotrebu u Evropskoj uniji, zbog čega se ne može nabaviti.

– Zbog nedostatka freona R11 u julu i avgustu mašine nisu mogle da postignu projektovane parametre rada, a temperatura u prostorijama dostizala je 30 stepeni. Zbog svega toga dobili smo mnogo primjedaba od službi kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara zajedničkih službi, ali i ostalih zaposlenih – navodi Služba za zajedničke poslove.

U Udruženju građana “Tender” smatraju da je riječ o neopravdanom trošenju novca građana BiH.

– Kada su mogli godinama da (ne)rade u tim prostorijama, trebalo bi i sada da se solidarišu sa građanima, a ne da sa njihovih leđa u ovim teškim vremenima uzimaju čak tri miliona maraka. Decenijama se nisu žalili i, gle čuda, postalo im sada prevruće. Kako ih samo nije sramota? Dobro znam da su zidovi tamo poprilično debeli, što govori da je izolacija dobra, odnosno da je temperatura odlična za radnu atmosferu. Međutim, tamo niko ništa ne radi i nove klime im ne trebaju – rekao je “Glasu Srpske” član Predsjedništva Udruženja građana “Tender” Rajko Kecman.

Bacanje miliona maraka na rashlađivanje prostorija u Parlamentu BiH, navodi Kecman, neće uticati na povećanje produktivnosti rada poslanika na nivou BiH.

– Taj novac je potrebno mnogo pametnije uložiti. Ako dobiju takve uslove kakve traže, onda tek neće ništa raditi. Ovako, ako im je tako kako navode, a znamo da nije, moraju možda brzo da završe nešto od svog posla, pa da idu – rekao je Kecman i dodao da u prostorijama u kojima rade nema nikakvih klima pa se niko od radnika ne žali.

Kecman nadalje navodi i da vrijednima ne smeta temperatura od 30 stepeni, već samo onima koji izvolijevaju i izmišljaju.

– Hoće udobnost, a ne rade ništa, odnosno nemamo nikakve rezultate njihovog sjedenja u tim udobnim foteljama. Možda im treba dati nove klime, ako nekada nešto počnu da rade. Ali toga ćemo se, po svemu sudeći, načekati – kazao je Kecman i dodao da je upravo Parlament BiH najodgovorniji za teško stanje u BiH.

Propao posao

Služba za zajedničke poslove institucija BiH podsjetila je da je lani izdvojeno pola miliona maraka za zamjenu dijela klimatizacije u objektu Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, na javni poziv pristigla je jedna ponuda koja je bila naslovljena na više od 594.000 maraka i samim tim ocijenjena je kao neprihvatljiva.

– Taj javni poziv je poništen u decembru prošle godine i nije bilo vremena da se sprovede novi postupak javne nabavke – navela je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

 

izvor:Glas Srpske