Za dolazak novorođenčeta treba se mjesecima pripremati

03.09.2023. - Društvo

Dolazak djeteta u porodicu za roditelje predstavlja potpunu sreću. Međutim, s finansijskog aspekta, riječ je o vrlo visokim troškovima, a s obzirom na to koliko država pomaže, s pripremama roditelji moraju početi mnogo prije rođenja djeteta. Tako računica jedne porodice koja dočekuje prvu bebu nije nimalo jednostavna. Poskupljenja nisu zaobišla opremu i potrepštine koje se odnose na bebe.

 

 

Osnovna oprema
U osnovnu opremu ubrajaju se krevetac, koji se može pronaći u bh. trgovinama po cijeni od 200 do 800 KM, pa i više, dušeci, koji koštaju između 40 i 100 KM, tu je i posteljina, čija se cijena kreće od 30 do 100 KM. Kolica za bebu se mogu pronaći po cijeni od 300 KM, međutim, uglavnom se roditelji opredjeljuju, kako nam je rečeno u jednoj trgovini, za ona malo kvalitetnija, koja se kreću između 600 i 700 KM. U osnovne potrepštine spadaju benkice, koje koštaju, najmanje, 2,20 KM, bodići su 7,50 KM, zeke/štrample 13 KM, a neophodne su i čarapice, kapice, siperčići i slično.

Za higijenu novorođenčeta je potrebno imati kadicu i bokal, koji se mogu kupiti za 25 KM, peškir s kapuljačom košta najmanje 15 KM, a tu su i štapići za uši, češljići, vata, blaznice, vlažne maramice, noktarice, makazice, što predstavlja, također, bitne stavke u budžetu. U troškove se ubrajaju i kupke, sapuni, razne kreme i masti.

Majkama su neophodne i tetra pelene, koje se mogu pronaći po cijeni od 2,20 KM, ali i pelene za jednokratnu upotrebu. Paket pelena dovoljan za sedmicu ili koji dan više košta između 17 i 23 KM, i to jeftinije varijante.

Posebna stavka je adaptirana hrana, ako dijete ne doji, pa flašice, cucle. Mlijeko za bebe se može pronaći po cijeni nešto manjoj od 14 KM za pakovanje od 300 grama, međutim, u zavisnosti od proizvođača i vrste taj artikal nerijetko doseže cijenu i preko 20 KM.

Pri tome ne treba zanemariti ni činjenicu da žene prije odlaska u porodilište moraju imati spremne torbe s osnovnim higijenskim potrepštinama, kao i onu u kojoj su stvari potrebne za otpust nje i novorođenčeta, što košta i nekoliko stotina KM.

Pomoć porodice

Kada se podvuče crta, troškovi prvog opremanja djeteta i zaliha za prvih mjesec uveliko premašuju iznos od najmanje 1.500 KM.

Brojnim parovima, a većina je onih s prosječnim plaćama, u pomoć priskaču roditelji, porodica i prijatelji, budući da su rijetki oni koji sami mogu iznijeti teret svih tih troškova koji samo za prvo opremanje bebe iznose oko 2.000 KM.

– Roditelji su mi kupili krevetić, posteljinu, osnovne stvari za bebu, a i dalje priskaču svi. Mnogo znači i novac od tzv. babina te razni pokloni u smislu odjeće. Pelene su užasno skupe, kozmetika za bebu, općenito higijenske potrepštine. Muž i ja radimo u privatnom sektoru i teško da bismo mogli iznijeti sami sve troškove – rekla nam je jedna mlada Mostarka.

 Neujednačene naknade

Inače, u pojedinim kantonima postoji pomoć za opremanje novorođenčeta, a neki su to pravo ukinuli na račun povećanja porodiljske naknade. Porodiljske naknade su vrlo neujednačene u FBiH, a najveće su u Kantonu Sarajevo i iznose 1.114 KM.

 

izvor:Avaz