Voće koje već danas treba da ubacite u jelovnik

17.03.2023. - Društvo

Godži bobice poreklom su iz Kine, gde se tradicionalno koriste u supama i čajevima, a mogu se dodavati i u smutije, granolu i žitarice. Ovi plodovi, koji liče na grožđice, obično se jedu sušeni i imaju slatko-kiseli ukus.

Godži bobice su toliko hranljive da su s razlogom dobile epitet „superhrane“, a dijetetičari navode koje su sve to njihove zdravstvene prednosti i zašto su toliko dobre za naš organizam.

1. Sadrže karotenoide za unapređenje zdravlja očiju
Ovo voće ima puno luteina i zeaksantina, od kojih su oba karotenoidi, a oni se bore protiv oksidativnog stresa i upala koje mogu uključivati i oštećenja oka. Studija iz 2021. godine, objavljena u časopisu „Nutrients“, otkrila je da odrasli koji redovno jedu godži bobice imaju manji rizik od makularne degeneracije povezane sa starošću, što je glavni uzrok sljepila.

2. Bogate su antioksidansima poput vitamina C i E
Pored luteina i zeaksantina, godži bobice nude i antioksidante kao što su vitamin C, vitamin E i likopen.

„Godži bobice sadrže više antioksidanata od drugog uobičajenog voća, kao što su kivi, maline i pomorandže“, kažu stručnjaci. Ovo je veoma važno jer se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala, ili nestabilnih molekula koji se mogu nakupiti u ćelijama usljed pušenja cigareta, zagađenja životne sredine, stresa i još mnogo toga. Vremenom, visoki nivoi slobodnih radikala mogu dovesti do hroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak ili dijabetes tipa 2, ali konzumiranje puno antioksidanata (iz godži bobica ili na neki drugi način) može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

3. Sadrže vlakna za zdravlje crijevaVoće je uopšteno jedan od najboljih izvora vlakana, pa ni godži bobice nisu izuzetak. Samo 5 kašika sušenih godži bobica sadrži skoro 4 grama vlakana, što je više od onoga što se nalazi u jednoj šoljici jagoda. Ovo je odlična vijest za vaša crijeva.

4. Mogu da pomognu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi
Jedna mala studija je otkrila da polisaharidi (vrsta ugljenih hidrata) u godži bobicama smanjuju glukozu u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da polisaharidi godži bobica povećavaju insulinogeni indeks ili stimulaciju proizvodnje insulina. Ovo je ključno, jer je insulin hormon koji pomaže telu da upravlja šećerom u krvi. Studije rađene na životinjama su takođe otkrile da godži bobice imaju efekat na snižavanje glukoze kod pacova i miševa, ali je i dalje potrebno uraditi više istraživanja na ljudima.

5. Imaju hranljive materije koje jačaju imunitet, poput vitamina C
Godži bobice su bogate vitaminima, mineralima i fitohemikalijama sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji se bore protiv slobodnih radikala i jačaju imuni sistem. Ovo uključuje hranljive materije poput vitamina C i cinka, od kojih su oba potrebna za ključne ćelijske puteve uključene u imunitet. Pet kašika godži bobica nudi više od 15% dnevne preporučene količine vitamina C za žene. Vitamin C takođe pomaže belim krvnim zrncima da pronađu i unište štetne klice, održavajući ćelije zdravim.

 

izvor:Agencije/FOTO: dionisvero/Getty Images/iStockphoto