Vlada RS nabavlja 420 flaša Dodikove rakije | Bijeljina.com

Vlada RS nabavlja 420 flaša Dodikove rakije

18.05.2023.

Vlada RS odlučila je da nabavi rakiju koju proizvodi porodica entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Riječ je je o 420 flaša – 180 flaša Đedove rakije i 240 flaša Krajiške ljepotice. Dodiku nema ništa čudno u tome da institucije entiteta na čijem je čelu kupuju njegovu rakiju. Zna i razlog: “Zato što kažu da je najbolja”.


“Unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa”
Firme u vlasništvu izabranih funkcionera ili članova njihovih porodica ne bi smjele dobijati ugovore od institucija ili javnih preduzeća, podsjećaju u Transparency internationalu BiH. Oni su ranije prijavljivali Dodika dok je bio član Predsjedništva BiH jer su institucije RS-a sklapale ugovore sa firmama u vlasništvu njegove porodice što zakon na nivou BiH ne dozvoljava. Prijava leži u Komisiji za sukob interesa.

– U ovom konkretnom slučaju to nije zabranjeno jer je zakon u RS blaži o tom pitanju. Međutim, mi se zalažemo za unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima. Nažalost, postojie neke tendencije da se kroz reforme koje se najavljuju usvoje neka rješenja koja su gora od postojećih – kaže Srđan Traljić, portparol Transparency International BiH.

Tragikomičan dokaz gdje živimo

U entitetskoj opoziciji kažu da situacija kada Vlada nabavlja rakiju predsjednika RS nije normalna.

Igor Crnadak, PDP-ov zastupnik u entitetskom parlamentu, ističe kako je ovo još jedan tragikomičan dokaz gdje živimo – nigdje ni u jednom normalnom sistemu ne bi vlada ni institucije kupovale od predsjednika rakiju koju on proizvodi i koju njegova porodica prodaje.

U tenderu koji je raspisao Ugostiteljski servis RS navedeno je da može biti nabavljena i rakija ekvivalent Đedovoj, ali specifikacije nedvosmisleno upućuju na to koju rakiju žele da piju u Vladi.

 

izvor:Avaz/FOTO:Printscreen/Avaz