Veteran britanske vojske sa obje amputirane noge krenuo u osvajanje Mont Everesta (FOTO) | Bijeljina.com

Veteran britanske vojske sa obje amputirane noge krenuo u osvajanje Mont Everesta (FOTO)

20.05.2023.

Riješen da ga sopstveni invaliditet ne spriječava u ostavrivanju velikih ciljeva, jedan muškarac namerava da postane prvi čovjek sa obje amputirane

Naime, veteran britanske vojske Hari Buda Magar(43) iz Kenta u Engleskoj, kao bivši vojnik Gurkha puka, izgubio je obje noge u Avganistanu. Ipak to ga nije spriječilo da napravi prve korake u pokušaju da uđe u istoriju planinarenja.

Nada se da će biti inspiracija drugima
Odlučan da osvoji Everest uz slogan “bez nogu i bez granica” rekao je da se nada da će inspirisati druge i promeniti percepciju ljudi.

– Sve je moguće uz prilagođavanje i nadam se da će moj uspon promijeniti percepciju ljudi o sposobnostima svih osoba sa invaliditetom. Takođe nadam se da ću inspirisati druge da se popnu na svoju planinu, šta god to bilo u njihovim životima – rekao je on.

Ovaj 43-godišnjak rekao je da je nervozan, ali da će ga podrška porodice i prijatelja odvesti “do najtežih tačaka”.

U prošlosti osvojio vrh Mera visok 6.476 metara u Nepalu i Mon Blan (4.808 metara) u Francuskoj.

Sa odijelom osmišljenim posebno za ovog alpinistu, njegov tim je objasnio da je pregovarao o bezbjednosti i da je sam Hari odmarao prije nego što je krenuo na pohod uz planinu do ciljanog kampa, na približno 21.000 stopa (6.400 m).

– Bez sumnje je ovo najizazovniji uspon koji sam preuzeo. Morali smo da unapredimo drugačiji pristup penjanju, sa mnogo većim timom za penjanje kako bismo osigurali bezbjednost u svakom trenutku – rekao je Kriš Tapa, Harijev planinski vodič i bivši vođa planinskih trupa SAS-a.

Pomoć za dobrotvorne organizacije

Hari je 2010. godine izgubio obje noge kada je nagazio na improvizovanu eksplozivnu napravu u Avganistanu. Kada se probudio nakon eksplozije, otac troje djece rekao je da se osjećao kao da je njegov “život gotov”. Međutim nakon što je počeo da skija, da se bavim golfom, biciklizmom i penjanjem, povratio je samopouzdanje i volju za životom.

Hari se nada da će uspjeti u svom dječačkom snu – osvajanja Mont Everesta, prikupuljajući na taj način i novac za pet dobrotvornih organizacija koje su mu pomogle.

Unazad u prošlost samo su dvije osobe amputiranih nogu, ali ispod koljena, uspjele da osvoje Everest: Novozelanđanin Mark Inglis 2006. godine, kao i Kinez Sja Boju 2018. godine, prenosi Blic.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO:INSTAGRAM/ SCREENSHOT