Vedrana Poletar – djevojka koja obrađuje njive (Foto)

02.05.2023. - Društvo

Ljubav prema poljoprivredi u njoj je tinjala od malih nogu, a imala je, kako kaže i savršene uzore.

Iako bi mnogi danas za mlade generacije rekli da su rad na polju zamijenili kafićima, čini se da bi u takvom opisu pogriješili kod jedne Vedrane, simpatične 26-godišnje djevojke za koju ne bi, kada bi je sreli na ulici „na prvu“ pogodili čime se bavi u životu.

Ona vozeći traktor, iza sebe ima dugogodišnje poljoprivredno iskustvo.

Naime, Vedrana Poletar iz Laslova kod Osijeka u Hrvatskoj, simpatična djevojka sitne građe, dok trepnemo, uskoči u svoj traktor, upali ga i otjera u polje. Iako joj je tek 26 godina, ova djevojka ima već osam godina poljoprivrednog iskustva.

“Više se i ne smatram mladim poljoprivrednikom”, našalila se Vedrana, koja obrađuje 24 hektara plodne zemlje.

Završila je prvo trgovačku školu, a potom se prekvalifikovala za opšteg poljoprivrednog tehničara. Ljubav prema poljoprivredi u njoj je tinjala od malih nogu, a imala je, kako kaže i savršene uzore.

“Tata je bio inicijator ideje da se bavim poljoprivredom. Meni to, naravno, nije bio plan, ali uz tatu sam zavoljela ovaj posao. Kada sam mu se ja pridružila, on je već deset godina uzgajao žitarice. Otvorila sam poljoprivredno gazdinstvo u novembru 2015. godine i kao mladi poljoprivrednik dobila sam državni podsticaj”, rekla je ona za Večernji list.

Mnogi joj nisu vjerovali

Prijatelji i poznanici nisu joj vjerovali da će ostati dosljedna svom poslu.

“Kada sam rekla da otvaram sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, poznanici su me gledali u nevjerici, mislili su da to činim samo zbog podstreka, a da će svakako tata sve raditi umjesto mene. To su te naše predrasude. Međutim, mislim da ljudi polako shvataju kako nema više podjele na muške i ženske poslove. U drugim državama u okruženju, na primjer u Italiji, nevjerovatan je broj mladih djevojaka koje vode vlastite farme krava ili svinja, obrađuju zemlju, tamo je to sasvim normalno. Iako kod nas još uvijek ima onih koji se čude mladim ženama poljoprivrednicama, vjerujem da svi postaju svjesni da su ovi poslovi laki i za djevojke”, rekla je Vedrana.

Sređena žena u traktoru

Svesna je da je muškoj populaciji čudno što sređena žena, s nalakiranim noktima i dugom plavom kosom, vozi traktor i obrađuje zemlju. Mada, Vedrana ne samo da vozi traktor, i to još od srednje škole, nego ga je sama i kupila, uz pomoć evropskih fondova.

“Koliko mi je dugo trebalo da naučim da vozim traktor? Dva minuta. Vozim ga od srednje škole, to je džojstik, sve je modernizovano. Planiram da kupim još bolji i moderniji traktor u kom ću samo stisnuti dugme i koji će sam upravljati kako treba”, rekla je Vedrana.

Traktorom provozala i društvo

Priznaje da je u traktoru znala da provoza i svoje prijateljice kako bi ih uvjerila da dobro barata ovim vozilom.

“Bile su ponosne i srećne zbog mene”,  rekla je ona.

Inspiracija drugim ženama

Vedrana je inspiracija i drugim ženama koje maštaju o sopstvenom poslu u poljoprivredi, a možda nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u tu avanturu. Ona im svakako rado dijeli savjete i iskustva. Takođe, spretna je i kod upravljanja popratnim dodacima, kao što je tanjirača, plug pa čak i prikolicom.

“Zapravo radimo jako malo”

Kako joj izgleda uobičajeni radni dan, kaže da zavisi od doba godine.

“Moj posao nije takav da radim 365 dana u godini. Zapravo, radim jako malo. Uvijek ističem kako je sektor ratarstva najlakši u poljoprivredi. Mi ne radimo ni kad pada kiša, ni kad pada snijeg, ni zimi, već radimo samo u sezoni. Kada je vrijeme sjetve, radimo dvije tri nedjelje od jutra do mraka, pa imamo nedjelju dana odmora, i onda nastavljamo”, kaže ona.

Počela je s obradom 15 hektara zemlje, a danas je već došla i do 24 hektara, od kojih može živjeti, međutim želja joj je da proširi svoje imanje na 70 ili 80 hektara. Dio zemlje je njeno vlasništvo, a dio je uzela u zakup.

IZvor:Aloonline.ba/Foto:FB