Uz školu, neophodna i fiskulturna sala

23.05.2023. - Društvo

Područnu osnovnu školu “Knez Ivo od Semberije” u naselju Koviljuše trenutno pohađa oko 350 učenika.

Odbornik u Skupštini grada Anka Todorović do sada je pokretala nekoliko odborničkih inicijativa, kao što je izgradnja manje fiskulturne sale i opremanje sportskih terena novim sadržajima. Inicijative su do sada ostajale, uglavnom, mrtvo slovo na papiru.

“Pokretali smo i inicijativu da se ponovo organizuje pripremno odjeljenje za polazak u prvi razred, ali smo dobili odgovor da nema dovoljno djece koja bi se mogla uključiti u pripremno odjeljenje”, kaže Anka Todorović.

 

Školi nedostaje manja fiskulturna sala

 

Gordana Aničić, koja je u prosvjeti provela veliki dio radnog vijeka, kaže da su djeca u ovoj školi vrijedna, pažljiva na časovima, u najkraćem, dobri đaci.

“Škola je otvorena u 2009/2010. školskoj godini. Ovoj školi gravitira naselje Koviljuše, sa 350 do 400 domaćinstava, dio “Koridora” i dio naselja “Intergaj”. Školi, odnosno đacima nedostaje manja fiskulturna sala, kako bi i u zimskom periodu mogli normalno organizovati časove fizičke kulture. Kada je lijepo vrijeme, fizičko vaspitanje organizujemo na igralištu, zimi u jendoj učionici. Sve do pojave pandemije virusa korona Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” ovdje je organizovao i pripremno odjeljenje za polazak u prvi razred. Roditelji više insistiraju na tome da djeca iz bezbjednosnih razloga ovdje pohađaju nastavu, jer je naselje mirno, manje je i saobraćaja”, kaže Gordana Aničić.

Dragan Maljukan, stanovnik u naselju Koviljuše, kaže da je školi neophodna manja fiskulturna sala.

“Prostor za tu namjenu je planiran, ali, vjerovatno, nema sredstava u budžetu za tu namjenu. Ovom naselju treba i jedan market”.

Mještanka naselja Koviljuše kaže da su njene kćerke pohađale pripremnu nastavu, te da je zadovoljna radom nastavnog osoblja u ovoj školi.

Milo Erkić kaže da je uz školu izgrađena kancelarija za mjesnu zajednicu, ali ta kancelarija nikada nije profunkcionisala. I on je mišljenja da je  školi, odnosno đacima neophodna  manja fiskulturna sala.

U privatnom vrtiću dvadeset i petoro djece

Privatni vrtić “Bambino” na Koviljušama otvoren je u 2014. godini. Dajana Božanović Bošnjak, direktor vrtića, kaže da ovaj vrtić može organizovati pripremno odjeljenje za polazak u školu, ukoliko se za tim ukaže potreba.

 “Trenutno imamo dvadeset i petoro djece u vrtiću, sa jednom jasličkom i mješovitom grupom. Ovo je veliko naselje i mi se nadamo da će se kapaciteti vrtića širiti. Trnetno smještaj u našem vrtiću košta 260 KM”, kaže Dajana Božanović Bošnjak.

 

Slaviša Vujanović, direktor gradskog Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” kaže da sve inicijative, koje bi se odnosile na proširenje i otvaranje kapaciteta u naselju Koviljuše, zavise od planova Gradske uprave.

“Od grada zavisi da li će se smještajni kapaciteti našeg vrtića širiti i na taj dio grada.  Prije korone mi smo imali pripremno odjeljenje za polazak djece u školu. Nastava je, uz saradnju sa resornim ministarstvom,  organizovana od prvog marta do kraja maja. Sada je takva situacija da nema dovoljno djece za organizovanje takvog odjeljenja”, kaže Vujanović.

 

Bijeljina.com