Uskoro besplatne operacije u Srbiji za djecu sa spinalnom mišićnom atrofijom

15.05.2022.

Institut za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine među brojnom patologijom bavi se i problemima vezanim za kičmeni stub a saradnja sa španskim spinalnim hirurgom dr Norberto Venturom uvrstila je Novi Sad na mapu zdravstvenih ustanova u ovom djelu Evrope koje se uspješno hvataju u koštac sa ovim problemom pa sada djeca ne moraju da idu u inostranstvo radi izuzetno skupe operacije što je do nedavno bilo neminovno.

U toj ustanovi kažu da su paralelno sa razvojem spinalne hirurgije tamo usvajane i nove metode rješavanja neuromuskularnih skolioza u vidu bipolarne tehnike koju je opisao i uveo dr Lotfi Miladi iz Necker Klinike u Parizu koji je takođe posjetio novosadski Institut kako bi se uvjerio da ima dovoljno kapaciteta i stručan kadar za ovakve zahvate. U skladu sa tim, Institut je bio i domaćin prvog međunarodnog Vebinara iz spinalne hirurgije.

Mnogo djece u Srbiji čeka na operacije deformiteta zbog spinalne mišićne atrofije koje bi prema najavama ljekara uskoro trebalo da se intenzivnije obavljaju u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine, kao referentnoj ustanovi za cijelu zemlju, što će biti od ogromnog značaja, ako se ima u vidu da je ta neuromišićna bolest genetski ubica broj jedan u Srbiji.

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine, prvi put je izvedena neinvazivna hirurška metoda uz pomoć svjetskih stručnjaka za spinalnu hirurgiju a sada je veoma uspješno obavljaju naši hirurzi – ortopedi uz asistenciju kolega iz Španije i Francuske i planirano je da se uskoro u toj vojvođanskoj ustanovi potpuno besplatno operišu sva djeca iz Srbije koja boluju od te smrtonosne bolesti.

Direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine doc. dr Jelena Antić kaže da su uvođenjem inovativne hirurške metode u toj zdravstvenoj ustanovi djeca, pogotovo ona koja pate od neuromuskularne skolioze, konačno dobila svoju šansu i da se za njih pojavilo svjetlo na kraju tunela.

“Srećni smo što smo u mogućnosti da pružimo adekvatnu pomoć našoj djeci. Uspjeli smo da dobijemo saglasnost od Ministarstva zdravlja da možemo da radimo inovativne operacije a što je za roditelje svakako jedna od važnih stvari jeste činjenica da se ovakvi zahvati rade besplatno, odnosno o trošku države. Ovo je velika šansa za našu djecu jer prema posljednjim podacima u Vojvodini imamo između dvije i tri hiljade djece samo sa idiopatskom skoliozom od kojih oko deset odsto zahteva kompleksnije liječenje. Imali smo i izuzetno teških pacijenata koji nisu mogli da nađu pomoć u Srbiji a sada su na našu veliku radost dobili šansu da im riješimo njihov zdravstveni problem i poboljšamo im kvalitet života “, istakla je dr Antić.

Prema njenim riječima, pomenuti svjetski stručnjaci uvjerili su se da Institut koji ona predstavlja ima dobre kapacitete, opremu i veoma stručan kadar koji garantuje uspijeh zato što je obično riječ o ozbiljnim preoperativnim procesima kada su takva djeca u pitanju jer imaju brojne komorbitete pa je priprema veoma bitna kako bi izdržali operativni zahvat a potom i postoperativni tok.

“U saradnji sa Kliničkim centrom Vojvodine imamo podršku svih mogućih stručnjaka specijalista i supspecijalista radi monitoringa a i veoma stručan naš tim koji može da samostalno operiše i isprati cjelokupan preoperativni i postoperativni tok sa postojećom opremom i prostorom koji su adekvatni za te namjene jer smo mi prvenstveno dječija zdravstvena institucija tako da smo do sada imali sve uspješne operacije i sva djeca su se uspešno oporavila “,  ističe sagovornica.

Ljekar koji je pod mentorstvom stranih stručnjaka među prvima u Srbiji počeo da izvodi ovakve vrste operacija bio je dr Vladimir Đan iz Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine koji u izjavi objašnjava da deformiteti kičmenog stuba nisu samo estetski problem, već da oni predstavljaju ozbiljno zdravstveno stanje koje može da dovede do komplikacija koje su opasne po život ukoliko se na vrijeme adekvatno ne liječe.

“Postoji više vrsta skolioza prema uzroku nastajanja, a za pedijatrijsku populaciju najznačajnije su idiopatske, urođene i neuromuskularne skolioze. Traumatske i sindromske skolioze su veoma rijetke u ovom uzrastu. Prema epidemiološkim podacima koje su dostupne u literaturi, idopatskih skolioza ima oko 2-3 procenta, dok onih koji imaju značajnu krivinu (preko 30 stepeni) od 0,1 do 0,3 slučaja na 100 stanovnika. Kada se epidemiološki podaci za idiopatsku skoliozu koja je najčešća primjene na demografsku sliku naše pokrajine dobijemo da prosečno dijve do tri hiljade djece u uzrastu od 10 do 15 godina imaju postavljenu dijagnozu skolioze a od toga 200-300 imaju značajnu krivinu koja mora da se adekvatno prati i u jednom momentu reagije. Razlog razmatranja ove grupe pacijenata leži u tome što su ova djeca sem deformiteta kičmenog stuba uglavnom zdrava djeca i predstavljali bi radno sposobno stanovništvo nakon izlječenja”,  kaže dr Đan.

Sa druge strane, kako kaže, neuromuskularne skolioze su velik problem i hirurški izazov jer su ta djeca izuzetno lošeg opšteg stanja sa progresijom osnovne bolesti. Prema literaturnim podacima incidenca je dva slučaja na 1.000 živorođene djece.

“Kod većine pacijenata sa skoliozom klinička slika je umjerena, uglavnom ima dobar odgovor na primjenjene konzervativne mjere, dok kod određenog broja pacijenata koji je u porastu ti simptomi uzrokuju ozbiljne komplikacije. Najčešći simptom skolioze jeste bol. Skolioza je trodimezioni deformitet kod kog dolazi do povijanja kičmenog stuba u čeonoj ravni sa sljedstvenom rotacijom pršljena dok u sagitalnoj ravni fiziološke krivine bivaju izmjenjene što se kod pacijenata manifestuje bolom. Bol može da bude povremenog karaktera a kod većih krivina on biva stalno prisutan. Kod skolioza teškog stepena može doći i do neuroloških komplikacija s obzirom na bliski kontakt nervnih struktura sa izmjenjenim položajem kičmenih pršljenova. Najopasnija komplikacija odražava se na normalno funkcionisanje kardiopulmonalnog sistema mjenjajući odnose u grudnoj šupljini i time remeti rad srca i pluća”, upozorava dr Đan.

Dodaje i da je pandemija uzrokovana Covid 19 virusom dovela do “eksplozije” deformiteta kičmenog stuba koju objašnjava izolacijom, manjkom fizičkih aktivnosti i kašnjenjem na kontrolni pregled zbog straha od zaražavanja. Sve više se javljaju pacijenti koji na prvom pregledu ispunjavaju kriterijume operativnog liječenja što se uočava na konsultantskim pregledima Dr Venture koji se organizuju prilikom svake njegove posjete novosadskom Institutu,piše Blic.

Dr Đan kaže da baviti se ovom problematikom iziskuje velik napor i konstantno učenje a priznaje i da je presrećan što ima priliku učiti i raditi sa velikim imena u spinalnoj hirurgiji.

“Želio bih i da ohrabrim roditelje djece koja imaju ovakve probleme da se obrate našoj ustanovi kako bi njihova djeca dobila adekvatno liječenje”,poručuje dr Đan.

Izvor:Srpskainfo /Foto: Srpskainfo