Ukrajina odabrala predstavnike za Eurosong 2023.

19.12.2022. - Društvo

Pop duo pod nazivom “Tvorchi” sa pjesmom “Heart of Steel” predstavljat će Ukrajinu na Eurosongu 2023. godine.

 

Nastup je emitovan iz skloništa u Kijevu, a pjesma pobjednika prva je koja je zvanično potvrđena za takmičenje.

“Pokušat ćemo da učinimo sve da Ukrajinu predstavimo dostojanstveno”, rekao je član grupe Endru Hukuliak.

Na Eurosongu 2022. godine pobijedila je ukrajinska grupa Kaluški, a zbog ratne situacije u Ukrajini Eurosong će 2023. godine biti održan u Liverpoolu.

Metro stanica u Kijevu koja se već mjesecima koristi kao sklonište, pretvorena je u TV studio.

Tokom nastupa, plesači su nosili gas maske dok su se na ekranima pojavljivali znaci nuklearnog upozorenja dok se čuju stihovi: “Ne plašite se da izgovorite šta mislite”.

“Nismo mislili da ćemo pobijediti, ali želimo da se zahvalimo svima koji su nas podržali, koji slušaju našu muziku i koji se bore na prvoj liniji fronta”, dodao je Hukuliak.

Ukrajina je prvi put na Eurosongu učestvovala 2003. godine. Od tada je pobijedila tri puta, a samo šest puta završila van prvih deset mesta, što je čini jednom od najuspešnijih zemalja na takmičenju.

“Učinili smo sve što je bilo moguće da ovo takmičenje bude u punom zamahu i još jednom ujedinimo Ukrajince oko ovog važnog izbora za najveću muzičku pozornicu u Europi”, rekla je Oksana Skibinska, šef delegacije na Eurosongu.

Ona dodaje da je prva odluka bila da se snima iz skloništa.

“To nas je uvjerilo da bi sama emisija mogla da se odvija bez prekida jer bez obzira da li imamo upozorenja o vazdušnom napadu, posao bi mogao da se nastavi”, objašnjava.

Na takmičenju ukupno učestvuje 37 zemalja, a one imaju rok do marta da potvrde svoje pjesme i izvođače za takmičenje, piše BBC.

Veliko finale Eurosonga 2023. održat će se 13. maja 2023. godine

 

izvor:Agencije/FOTO:Foto: Printscreen YouTube / Grupa ‘Tvorchi’