Ukidanje carina i subvencije pogurali uvoz e-vozila i hibrida u BiH

15.12.2022. - Društvo

Ukidanje carina na uvoz električnih automobila i smanjenje stope na uvoz hibridnih, kao i uvođenje subvencija od strane Vlade Federacije BiH povećali su uvoz i interes građana za kupovinu ovakvih vozila.

 

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je broj uvezenih električnih i hibridnih automobila u prvih 10 mjeseci ove godine znatno veći nego cijele prošle.

Kako se ističe u ovim podacima, u prvih 10 mjeseci ove godine uvezeno je 48 električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, što je za svega dva manje nego što ih je došlo u cijeloj prošloj.

“Od 1. januara do 30. oktobra ove godine u BiH su došla 452 hibridna automobila, od toga 339 novih i 113 polovnih. Tokom 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 359 hibrida, 269 novih i 90 polovnih”, navodi se u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najskuplji električni automobil koji je uvezen ove godine u Bosnu i Hercegovinu je Porsche Taycan GTS, koji je vlasnika koštao 233.434 KM, računajući plaćene dažbine, a stigao je iz Njemačke.

Slijedi još jedan Porsce koji je došao iz Njemačke, i to Taycan 4S, koji je uz plaćene dažbine koštao 221.921 KM.

Anela Karahasan, viši stručni saradnik za industriju i usluge u Privrednoj komori FBiH, kazala je za “Nezavisne novine” da su subvencije i suspenzija carina na uvoz električnih vozila i smanjenje iste na uvoz hibridnih vozila neophodne i osnovne mjere koje doprinose smanjenju cijena istih, odnosno njihovoj većoj dostupnosti.

“Ovo je bila jedna od prvih inicijativa Udruženja za elektromobilnost. U vezi sa trenutnim stanjem u BiH na osnovu donesenih mjera i odluka tek na početku naredne godine ćemo vidjeti ostvarene rezultate, koji čak i tada neće dati prave rezultate navedenih mjera, jer je mjera o subvencijama donesena tek u junu 2022. godine, a Odluka o ukidanju carina u septembru ove godine”, navela je Karahasanova.

Dodala je da je potrebna ekstenzija obje mjere i u narednoj godini, kako bismo mogli vidjeti prave rezultate pomenutih mjera.

“Udruženje se već obratilo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) sa zahtjevom za produženjem navedene odluke i njenom ekstenzijom na električni teretni i autobusni program. Navedene odluke rezultirale su većim poticajem od strane ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila, što znači da postoji tražnja od strane građana, a naročito pravnih subjekata. Uprkos povećanom interesu i broju upita, veliki broj ovih vozila neće se stići uvesti u periodu trajanja suspenzije carine i subvencija. Interes bi bio još veći da u trenutnom programu subvencija građani imaju mogućnost kupovine preko lizinga i da poticaje mogu dobiti pravna lica. Neophodno je istaći značaj i ulogu električnih vozila – taksi vozila, te električnih autobusa u javnom gradskom saobraćaju. Interes i broj upita svakim danom je sve veći, što bilježimo kroz konstantne pozive i upite koje dobivamo. Sve više se priča o tome, postoji svijest građana. Interes bi svakako bio još veći čim cijene budu prihvatljivije, odnosno da se mogućnost subvencija nastavi, uključi lizing, te drugi dodatni benefiti poput besplatnog parkinga, smanjenja cijena putarine i slično”, naglasila je Karahasanova.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio je u julu Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.

“Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa 15% na 5%”, saopšteno je tada iz Savjeta ministara.

Vlada FBiH je uvela u maju privremene subvencije od 10.000 KM za uvoz električnih vozila, a za hibridna električna plugin i hibridna full hybrid vozila po 5.000 KM

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Pixabay/Nezavisne