U Srpskoj godišnje od raka oboli oko 30 djece | Bijeljina.com

U Srpskoj godišnje od raka oboli oko 30 djece

03.09.2023. - Društvo

U Republici Srpskoj od malignih bolesti godišnje oboli oko 30 djece do 18 godina, a šanse za izlječenje su veće ako je bolest otkrivena u ranoj fazi, rekao je Milan Berić iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

kliničkog centra Republike Srpske.

“Rak je izlječiv u većini slučajeva kada se otkrije na vrijeme, a što je dijete mlađe – veće su šanse za izlječenje”, izjavio je Berić novinarima u Doboju, gdje je danas zvanično počela republička kampanja podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata “Zlatni septembar”.

On je rekao da se tokom septembra nastoji različitim aktivnostima ukazati na probleme sa kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti i njihove porodice, te da je zlatna traka simbol ove kampanje.

Berić je najavio da će u petak, 8. septembra, kampanja biti realizovana u Banjaluci uz brojne sadržaje koji će trajati nekoliko dana, a nakon toga i u Istočnom Sarajevu.

Ljekar u dobojskom Domu zdravlja Marina Jotić Ivanović rekla je da treću godinu zaredom podržavaju rad “Iskre” podjelom njihovih promotivnih materijala na otvorenom i u ambulantama Službi pedijatrije.

“Želimo da probudimo svijest građana o broju djece oboljele od karcinoma, kakav put oni i njihovi roditelji prolaze tokom uspostavljanja dijagnoze, liječenja, ali i nakon povratka kući u svoju zajednicu jer i nakon liječenja trebaju podršku”, istakla je Ivanovićeva.

Zaga Josipović iz Striježevice, čijoj kćerki je sa pet godina utvrđen tumor na mozgu i kičmenoj moždini koji se već manifestovao, ističe da joj je podrška mnogo značila tokom borbe za ozdravljenje djeteta.

“Tumor je dijagnostifikovan u Beogradu, a operisana je u Banjaluci. Ne može da hoda, priča, ni da guta. Ponovo za Beograd, gdje je ugrađen `PEG`, pa na zračenje. Uspjela je sve to prebroditi”, navela je Josipovićeva.

Ona je rekla da je najgore prošlo, da se i dalje vodi borba, a da svoja iskustva rado dijeli drugim licima.

Kampanja podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata “Zlatni septembar” održava se u dobojskom Parku narodnih heroja, gdje Dobojlijama dijele promotivni materijal i brošure.

Izvor: Mondo