U Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 35 djece | Bijeljina.com

U Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 35 djece

06.09.2023.
U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti, prema nezvaničnim podacima, oboli 35 djece, rekao je Srni predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Milan Berić.

Berić je povodom republičke kampanje podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata “Zlatni septembar” rekao da su najčešća maligna oboljenja kod djece leukemija, tumori centralnog nervnog sistema – tumori mozga i leđne moždine, neuroblastom, tumor bubrega /Vilmsov tumor/, tumor kosti, te limfomi. On je dodao da kod nekih vrsta malignih oboljenja rano otkrivanje može uticati na bolji rezultat liječenja.

“Medicina kao nauka još nema odgovor na pitanje zašto se djeca razbolijevaju od raka. Ipak, napredovanjem medicine kao nauke razvijeni su efikasniji protokoli za liječenje raka kod djece koji utiču na veći procenat izlječenja”, rekao je Berić.

On je naveo da u Roditeljskoj kući “Iskra” trenutno boravi sedam porodica, te da je od kada je počela sa radom 8. septembra 2016. godine u njoj dom pronašlo 180 porodica.

Berić je istakao da je podrška izuzetno važna u toku liječenja, ali i nakon izlječenja, naglasivši da informisana i senzibilna zajednica može da utiče na brži i lakši povratak cjelokupne porodice u normalne tokove života.

On je istakao da Udruženje, povodom održavanja “Zlatnog septembra”, planira u petak, 8. septembra, obilježiti sedam godina od početka rada Roditeljske kuće “Iskra”.

“Tog dana biće održana radionica izrade zdravih slatkiša u saradnji sa Zoranom Glišić, osnivačem prve zdrave poslastičarnice u našem gradu `Zdravo Zaza`”, rekao je Berić.

On je dodao da će istog dana, 8. septembra u Istočnom Sarajevu na Sokocu biti održana podjela promotivnog materijala /informativni leci, baloni, zlatne trakice, bedževi udruženja/.

Berić je dodao da će povodom obilježavanja “Zlatnog septembra” volonteri i mladi Udruženja “Iskra” u subotu, 9. septembra od 10.00 do 14.00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci dijeliti zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se suočavaju porodice i djeca oboljela od raka.

On je dodao da će istog dana od 20.00 časova do ponoći zgrada Kulturni centar Banski dvor i zgrada Gradske uprave Banjaluka, te Zeleni most biti osvijetljeni u zlatnu boju, simboličnu boju djece oboljele od malignih bolesti.

On je pozvao građane da se fotografišu pored osvijetljenih građevina i fotografije pod haštagom #lightupgold i #zasvijetlizlatno postave na društvene mreže u znak podrške malim herojima velikog srca.

Prema riječima Berića, 16. septembra biće održana likovna radionica u dvorištu Roditeljske kuće, a učesnici su djeca oboljela i liječena od malignih bolesti u saradnji sa likovnim umjetnicima.

Berić je rekao da je tokom septembra planirana i radionica edukativno-informativnog karaktera, u kojoj će učesnici biti djeca osnovnoškolskog uzrasta i djeca izliječena od raka Mladice Republike Srpske, u saradnji sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

Izvor: Srna